Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Borba protiv korupcije u Srbiji samo retorička

    Balkanska istraživačka regionalna mreža (BIRN) ocenila je danas da je borba protiv korupcije u Srbiji u 2013. bila više retorička, nego praktična i vidljiva.

    U analizi o ispunjavanju predizbornih obećanja, BIRN navodi da pravosudje, posebno sudovi, ostaju slaba karika u procesuiranju slučajeva korupcije na svim nivoima, što, kako ističe, predstavlja veliki problem u suzbijanju te pojave.

    Navodi se da su u prošloj godini uvojeni Nacionalna strategija za borbu protiv korupcije i Akcioni plan za njeno sprovodjenje, što je bilo jedno od glavnih obećanja u ovoj oblasti i najveće sistemsko dostignuće Vlade Srbije u prošloj godini, ali čija primena tek treba da pokaže efekte.

    Počela je i primena novog Zakona o javnim nabavkama, ali, prema oceni BIRN-a, ipak je više obećanja koje Vlada Srbije nije ispunila.

    Politički plasirana priča o reviziji spornih privatizacija nije dala svoje efekte u skladu sa obećanjima i najavama.

    Kako se precizira, još nije usvojen zakon o zaštiti uzbunjivača, kao ni zakon o poreklu imovine.

    Ističe se da monitoring BIRN-a i dalje pokazuje relativno ograničene efekte rada Vlade u ispunjavanju predizbornih obećanja datih gradjanima, koje su sami izdvojili kao glavne za lični i društveni boljitak – ekonomija, borba protiv korupcije, zdravstvo i prosveta.

    Kako se navodi, prosveta je oblast u kojoj Vlada Srbije u prošloj godini nije ispunila nijedno predizborno obećanje dato gradjanima Srbije pred izbore 2012. godine, dok je jedino ispunjeno obećanje u zdravstvu bilo usvajanje Zakona o pravima pacijenata.

    Prema oceni BIRN-a, u oblasti ekonomije, efekti rada Vlade su i dalje vrlo ograničeni, a procenat ispunjenosti datih predizbornih obećanja mali.

    Stagnacija u pogledu razvoja ekonomije primećuje se na polju privlačenja stranih investicija, koje su daleko manje od očekivanih i obećavanih pred izbore, a nije postignuta obećana fiskalna konsolidacija, jer je budžetski deficit za 2014. rekordno visok i iznosi 7,1 odsto, navodi se u analizi.

    Kako se ističe, zakon o javnim preduzećima, koji bi trebalo da obezbedi departizaciju i racionalno ekonomsko upravljanje tim gigantskim sektorom, još se ne primenjuje u punoj meri, jer nisu objavljeni konkursi za direktore niti je obezbedjena transparentnost njihovog rada.

    Proces ukidanja parafiskalnih nameta privredi gotovo je potpuno obustavljen, a nije usvojen ni novi zakon o radu, niti se pristupilo obećanim strukturnim reformama državnih fondova, pre svega penzijskog fonda, navodi BIRN.

    Kako se dodaje, ono što se u oblasti ekonomije može oceniti kao delimično ispunjeno u prethodnoj godini jeste nastojanje Vlade da ograniči trošenje javnog novca, odnosno smanji rasipanje javnih resursa, koji mogu i treba da budu usmereni u pravcu ekonomskog rasta.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE