Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Ljajić: Ključni cilj ulazak u STO

    Izmena jednog člana zakona o genetski modifikovanim organizmima i zakona o akcizama na alkoholna pića otvoriće put Srbiji ka Svetskoj trgovinskoj organizaciji, izjavio je ministar trgovine Rasim Ljajić, ističući da to ne znači dozvolu za promet GMO.

    Ukoliko otklonimo te prepreke, praktično je otvoren put za pristupanje Svetskoj trgovinskoj organizaciji, što je ključni cilj ministarstva u oblasti spoljne trgovine, rekao je Ljajić za Tanjug.

    Izmene zakona neće doprineti prometu GMO na tržištu Srbije i da "garantuje da tog prometa neće biti, kao što ga nema ni sada". Suština izmene zakona je da se ta oblast stavi pod kontrolu, učini transparentnijom, jasnijom i da ne dovodimo u zabludu potrošače, objasnio je Ljajić.

    Prema njegovim rečima, u ovom slučaju ne radi se ni o kakvoj dozvoli za promet genetski modifikovanih organizama, već samo o tome da se moraju sve restriktivne odredbe ukloniti iz srpske zakonske regulative.

    Ljajić je najavio da će Ministarstvo u 2014. raditi na intenziviranju procesa digitalizacije, radi se i na zakonu o elektronskom poslovanju i zakonu o oglašavanju, a očekuje i da Vlada usvoji novi predlog zakona o zaštiti potrošača krajem januara.

    Najavio je i pregovore sa Ukrajinom o zaključenju sporazuma o slobodnoj trgovini i sporazuma o podsticaju i zaštiti investicija sa Kanadom. Takođe su počeli pregovori o zaključenju sporazuma o podsticaju i zaštiti investicija sa SAD i Katarom.

    Ljajić je rekao i da novi režim trgovine cigaretama sa EU ne bi trebalo da stupi na snagu pre marta meseca, uz ocenu da je potrebno definisati i kako da se podeli ta kvota od 1.600 tona, koja se odnosi na celu EU i to treba da definiše Srbija.

    "Sve dok se ovo ne reši, ostaje da se cigarete iz svih zemalja EU uvoze u Srbiju po carinskoj stopi od 57,6 odsto na celokupnu količinu cigareta", rekao je Ljajić i dodao da Srbija očekuje i otvaranje razgovora oko povećanja izvozne kvote za šećer u EU.

    Ta kvota je sada 180.000 tona. Mi očekujemo da EU, koja je načelno iskazala razumevanje za ovakav zahtev, prihvati razgovore za povećanje te kvote, naglasio je Ljajić i dodao da je traženo povećanje od 45.000 tona.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE