Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Srbiji više novca iz IPA fondova

    Srbija bi mogla da očekuje nešto veća sredstva iz pretpristupnih fondova u narednom budžetskom ciklusu Evropske unije, ali će morati da zaposli stručnjake da bi mogla da ih iskoristi, rekao je zamenik direktora Kancelarije za evropske integracije Ognjen Mirić.

    Mirić je rekao da je za zemlje Zapadnog Balkana i Tursku za budžetski period 2014-2020. izdvojeno 11,6 milijardi evra, što je određeno povećanje u odnosu na 2007-2013. kada je izdvojeno 11,4 milijarde, uz jednog korisnika IPA fondova manje, ulaskom Hrvatske u EU.

    Upitan na koliko sredstava će Srbija moći da računa, on je rekao da će taj iznos sigurno biti kao i do sada oko 200 miliona evra godišnje, ali da se može očekivati i "određeno povećanje sredstava za Srbiju i na godišnjem nivou i ukupno".

    Mirić, koji je koordinator za fondove EU, rekao je da će Evropska komisija tokom prve polovine 2014. godine utvrditi koliko će sredstava izdvojiti pojedinačno za zemlje, a da je Srbija već počela ciklus planiranja projekata za finansiranje.

    Nedovoljno zaposlenih

    On je upozorio da Srbija nema dovoljno stručnih ljudi da bi mogla uspešno da koristi sredstva EU i dodao da mora da se obezbede takvi stručnjaci, bilo zapošljavanjem novih ili preraspodelom već zaposlenih službenika.

    Imamo nedovoljan broj zaposlenih. Recimo, u Upravi za agrarna plaćanja tokom narednih godinu dana, bez obzira na restrikcije u zapošljavanju, mora da se zaposli 200 ljudi, ako hoćemo da pristupimo sredstvima EU, rekao je Mirić u intervjuu za portal EurAktiv Srbija.

    On je upozorio da će problem nastati kada Srbija dobije akreditaciju za decentralizovan sistem upravljanja IPA sredstvima, jer će tada početi samostalno da priprema tendersku dokumentaciju, da sprovodi projekte i kontroliše trošenje sredstava, pored nadzora Evropske komisije.

    Evropska komisija planira da uvede i rezervna sredstva koje će zemlje moći da koriste ako su uspešne u korišćenju sredstava i napreduju u evropskim integracijama, istakao je Mirić.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE