Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Bez poskupljenja hrane do sredine 2014.

    Cene osnovnih poljoprivrednih proizvoda trenutno su stabilne, i u prvoj polovini 2014. se ne očekuju poskupljenja hrane u Srbiji.

    "Ne postoji opasnost da bi moglo da dođe do velikih cenovnih skokova koji bi ugrozili cenovnu stabilnost žitarica i cena hrane generalno", rekao je direktor Produktne berze u Novom Sadu Žarko Galetin.

    Po njegovoj proceni, 2014. bi trebalo da bude "uobičajena, normalna" godina sa sezonskim skokovima cena žitarica.

    On je podsetio da je 2013. kalendarska godina startovala sa prenetim problemima iz drugog polugodišta 2012, odnosno sa početka ekonomske 2012/2013, kada se ceo svet suočio sa prilično lošim prinosima osnovnih poljoprivrednih kultura, pre svega žitarica – pšenice i kukuruza, i soje, kao najznačajnije uljarice.

    "Narušeni i ugroženi bilansi na svetskom nivou, u nekoj meri su i kod nas uticali da ponuda bude nešto slabija a cene više. Celo prvo polugodište 2013, imali smo relativno visoke cene svih primarnih poljoprivrednih kultura", objasnio je Galetin, dodajući da se to odrazilo i na relativno visoke cene na tržištu hrane.

    U Srbiji je tržište bilo dodatno opterećeno i činjenicom da smo imali izuzetno veliki pobačaj u rodu kukuruza, koja je naša najrasprostranjenija primarna poljoprivredna kultura, podsetio je on.

    Rod kukuruza u ekonomskoj 2012/2013. iznosio je svega 3,5 miliona tona, a uobičajeno je oko šest miliona tona.

    To je, uz zaraženost aflatoksinom, uslovilo da je naše tržište bilo "plitko", da su prometi bili veoma mali, pa se urušilo i samo tržište i kredibilitet naših izvoznika, rekao je Galetin.

    Nova ekonomska 2013/2014. godina je međutim, startovala najpre dobrom žetvom pšenice, čiji je rod iznosio 2,7 miliona tona. Potom je, nabraja dalje, došlo na red ubiranje jesenjih kultura – soja je imala sasvim dobar prinos, rod suncokreta je bio veći od 500.000 tona, a kukuruz nešto manje od šest miliona tona, što je stabilizovalo domaće bilanse.

    Situacija na svetskom tržištu je bila veoma slična – bilansi su takođe stabilizovani i na svetskom nivou. Prve izvozne količine kukuruza iz Srbije koje su "krenule" u oktobru

    pokazale su da je kukuruz ispravan, zdrav, što je donekle povratilo poverenje inostranih kupaca, naglasio je Galetin.

    "Srbija ponovo ima izvozni potencijal od dva miliona tona kukuruza, i to je dobra okolnost", ukazao je Galetin.

    Ulazimo u 2014. sa relativno stabilizovanim bilansima i dobrom, stabilnom ponudom na tržištu osnovnih poljoprivrednih kultura, a sezonski pikovi cena eventualno bi mogli da se očekuju sredinom prvog kvartala, rekao je Galetin.

    Sledeći "neuralgični trenutak" po pitanju cena mogao bi da se desi sredinom drugog kvartala, i u velikoj meri će zavisiti od procene prinosa kultura novog roda, dodao je Galetin.

    Ukoliko ta procena ide u pravcu da će prinosi biti relativno loši, onda će cene ići dalje gore, ukoliko se proceni da će biti uobičajeni dobri, cena u principu miruje. Možda će biti malih skokova i korekcije na gore usled trošenja zaliha od prethodne godine, pšenice pre svega, kazao je Galetin.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE