Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Sledeće godine se gradi autoput NS – Ruma

    Za jednu od kapitalnih investicija, autoput od Novog Sada do Rume s tunelom kroz Frušku goru, koji bi trebalo da bude izgrađen do 2017. godine, tender za izradu projektne dokumentacije biće raspisan već narednog meseca.

    Tim povodom, početkom naredne nedelje, ministar regionalnog razvoja Igor Mirović i predsednik Vlade Vojvodine Bojan Pajtić trebalo bi da potpišu sporazum posle kojeg će se na javnom konkursu izabrati projektant.

    Taj postupak trebalo bi da bude okončan do kraja 2014, a izgradnja koja će trajati 30 meseci, trebalo bi da započne naredne godine.

    Izradu projektne dokumentacije republička i pokrajinska vlada finansiraju sa po 200 miliona dinara, potvrdio je Novostima pokrajinski sekretar za međuregionalnu saradnju Branislav Bugarski.

    Tek će se videti da li će ova investicija biti realizovana iz kredita kineske Exim banke, kako je najavljivano, ili iz nekih drugih izvora. O tome će se odlučivati tek kada bude izrađen projekat, kada će se znati i cena autoputa i tunela.

    Prema nekim ranijim proračunima, gradnja tunela dužine 2,2 km trebalo je da košta 38 miliona evra, a za proširivanje postojećeg puta od rumunske granice do Rume bilo bi potrebno još 19 miliona evra. Bugarski procenjuje da bi celokupna investicija mogla da košta između 150 i 200 miliona evra.

    U Ministarstvu regionalnog razvoja, međutim, naglašavaju da je neozbiljno iznošenje bilo koje vrednosti u javnost pre nego što bude izrađena projektno-tehnička dokumentacija.

    Autoput Novi Sad-Ruma s tunelom, dužine 27 kilometara, biće najveća investicija u Vojvodini u poslednjoj deceniji.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE