Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Poslovni subjekti ne prijavljuju korupciju

    Republički zavod za statistiku saopštio je danas da su glavne prepreke za uspešno poslovanje u Srbiji nestabilan kurs dinara, komplikovane poreske procedure, česte promene zakona, politička nestabilnost, korupcija i previsoki porezi.

    To su rezultati ankete o bezbednosti i kriminalu u poslovnom okruženju, koju je inicirala Kancelarija Ujedinjenih nacija za drogu i kriminal (UNODC), a njeno sprovodjenje u Srbiji realizovao je Republički zavod za statistiku.

    Anketa je pokazala da je šest od deset poslovnih subjekata imalo bar jedan direktan kontakt sa državnim službenikom, od čega je 17 odsto ispitanika dalo neki poklon, protivuslugu ili dodatni novac.

    Poslovni subjekti koji su imali iskustvo sa korupcijom su u periodu od godinu dana, platili u proseku sedam puta mito državnim službenicima, a u 43,5 odsto svih slučajeva podmićivanja mito nije prethodno traženo, dok u 56,1 odsto slučajeva državni službenik traži plaćanje.

    Glavni razlozi za plaćanje mita su ubrzavanje procedure, dobijanje boljeg tretmana i završetak procedure, dok se u 23,4 odsto slučajeva ne navodi se nijedan konkretan razlog za davanje mita.

    Najčešće se daju novac (45,2 odsto), hrana i piće (25,5 odsto).

    Nijedan poslovni subjekt koji je imao iskustva sa korupcijom nije slučaj prijavio nadležnim institucijama.

    Anketa je sprovedena na teritoriji Srbije (bez Kosova i Metohije), od 15. oktobra do 2. novembra 2012. godine, čime je obuhvaćeno 1.750 poslovnih subjekata iz pet glavnih sektora poslovanja, koji čine 71,1 odsto svih poslovnih subjekata u zemlji.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE