Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    SB sa Srbijom u januaru o budžetskoj pomoći

    Šef kancelarije Svetske banke u Srbiji Tony Verheijen izjavio je da će sa srpskim vlastima u januaru razgovarati o prvoj tranši budžetske pomoći, nakon što se ispune uslovi, pre svega oni oko problema preduzeća u restrukturiranju.

    On je istakao da je neophodno da se stvori zakonodavni okvir koji će omogućiti završetak privatizacije i rešavanje problema preduzeća u restrukturiranju, što podrazumeva izmene zakona o privatizaciji i stečaju kao i reforme Agencije za privatizaciju.

    Verheijen je na skupu "Nova ekonomija – vizija 2014" izrazio nadu da će ti zakoni biti usvojeni do kraja godine.

    Prema njegovim rečima, među potrebnim uslovima su i uvodjenje profesionalnog menadžmenta u javna preduzeća, kao i obezbeđivanje kompenzacije radnicima koji će izgubiti posao u preduzećima u restrukturiranju.

    On je naglasio da bi ti radnici trebalo da budu uključeni u odgovarajuće socijalne programe, posebno u gradovima koji zavise od malog broja preduzeća.

    Verheijen je istakao da Srbija mora da ostvaruje privredni rast i otvara nova radna mesta, a da bi se to ostvarilo potrebno je da skine teret koji donose javna preduzeća, oslobodi potencijal tih preduzeća, kao i da javnu potrošnju uskladi s mogućnostima.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE