Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Kompjuteri poskupljuju do 12 odsto

    Posle povećanja PDV na IT opremu, prodavci očekuju smanjenje prodaje i do 20 odsto, država od naplate poreza očekuje dva i po puta više novca u budžetu, a analitičari upozoravaju na negativan trend tržišta, najkasnije polovinom 2014. godine.

    Od prvog januara, PDV na računarsku opremu povećava se sa osam na 20 odsto, to je jedna od mera koje treba da doprinesu smanjenju budžetskog deficita i finansijskoj stabilnosti zemlje.

    Doći će do poskupljenja od nekih 12 posto, kada se poveća PDV. Realno je očekivati da će doći do pada prodaje za 10 do 20 odsto, jer računari koji sada kostaju 54.000 koštaće 60.000 dinara, objašnjava prodavac računarske opreme Slobodan Šijan.

    Procenjuje se da je vrednost tržišta informacionih tehnologija prošle godine dostigla 400 milona evra i da i dalje raste. Srbija, međutim, ulaže svega 60 evra po glavi stanovnika, što je na nivou Bugarske i Rumunije.

    IT analitičar Milovan Matijević kaže da određeni segmenti rastu, poput pametnih telefona i tableta, ali ukupno tržište stagnira, dodajući da će ove godine biti blago negativno, bez obzira na ovu meru.

    Ova mera možda podstakne da se do kraja godine određene kupovine obave unapred, pa to tržište bude izgledalo vitalnije, ali će za posledicu imati pad u prvoj polovini godine, kaže Matijević i ističe da to znači gašenje desetina IT trgovina.

    Država, međutim, očekuje da od pvećanja PDV na računare i računarsku opremu sledeće godine prikupi oko milijardu dinara.

    Pomoćnik ministra trgovine i telekomunikacija Nebojša Vasiljević ocenjuje da je to bolna mera koja se morala doneti. Povećanje PDV, s jedne strane, popunjava budžet, ali sa druge strane opterećuje IT sektor, a možda u manjoj meri i usporava njegov napredak, navodi Vasiljević.

    Iako u zemljama EU važe slične poreske stope, postoje druge olakšice pri uvozu robe. Za članice Svetske trgovinske organizacije carinska stopa je nula, dok je u Srbiji od jedan do 18 procenata.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE