Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Svetska banka:Treba razvijati i mala i velika gazdinstva

    Istovremeni razvoj malih i velikih gazdinstava najbolji je način da se u budućnosti osigura dovoljno hrane za naglo rastuće stanovništvo Zemlje, navodi se u najnovijoj analizi Svetske banke (SB).

    Ekonomisti SB ističu da je prednost poljoprivredne produkcije u ogromnim agrarnim kompleksima već dokazana na primeru Brazila, jer je ta zemlja baš zahvaljujući takvom pristupu postala svetski lider u proizvodnji soje.

    Stručnjaci SB su, međutim, proučavajući efekte proizvodnje osnovnih poljoprivrednih proizvoda u Ukrajini tokom perioda od deset godina, došli do zaključka da u toj zemlji mega-farme ne daju uvek željene efekte i da je najbolja kombinacija kada postoji konkurencija između malih i velikih gazdinstava.

    Potrebe za hranom u svetu su, inače, iz godine u godinu sve veće, a prema proceni eksperata Ujedinjenih nacija (UN) trenutno širom planete gladuje oko milijarda ljudi, ili približno sedmina od ukupnog svetskog stanovništva.

    Ukoliko se u narednih nekoliko decenija ne osigura osetan porast proizvodnje hrane problemi će biti još veći, jer stručnjaci UN prognoziraju da će se broj žitelja zemlje uvećati polovinom ovog veka na oko devet milijardi.

    Cene prehrambenih proizvoda su na svetskom tržištu od juna do kraja oktobra ove godine bile niže nego u pretohodnom razdoblju, a cenovni indeks glavnih poljoprivrednih proizvoda Svetske banke je ove godine opao oko 12 odsto u odnosu na 2012.

    Cene kukuruza ove godine su, posle drastičnog lanjskog rasta, usled velikog podbačaja u proizvodnji te žitarice, opale 32 odsto, dok je pirinač pojeftinio 16 procenata.

    Istovremeno je zabeleženo poskupljenje pšenice, jer su kotacije te žitarice od juna do oktobra uvećane oko šest procenata, nakon što su u vreme žetve u Evropi i nekim drigim regionima sveta naglo opale u odnosu na prošlogodišnji nivo.

    Prema proceni međunarodnih poljoprivrednih stručnjaka, ove godine treba očekivati rekordnu globalnu proizvodnju kukuruza, pšenice i pirinča, iako uslovi za gajenje sve tri kulture nisu u svim proizodnim regionima – poput Kine, Indije i nekih zemalja Južne Amerike – bili idealni.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE