Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Slovenija dala zeleno svetlo za spajanje Agrokora i Mercatora

    Slovenačka agencija za zaštitu konkurencije (AVK) objavila je da je pozitivno rešila prijavu hrvatskog koncerna Agrokora o koncentraciji, u vezi sa povezivanjem sa najvećim slovenačkim trgovinskim lancem Mercatorom.

    Agencija, pritom, od Agrokora nije zahtevala nikakve dodatne mere, jer smatra da koncentracija neće na slovenačkom tržištu dovesti do bitnog smanjenja konkurencije.

    AVK je odluku o tome donela prošlog petka i o njoj obavestila stranke u postupku, rekao je na konferenciji za novinare direktor agencije Andrej Krašek. On je dodao da je prilikom odlučivanja agencija proverila da li je koncentracija podložna proceni Evropske komisije.

    Kupoprodajni ugovor Agrokora i većinskih vlasnika Mercatora bio je sklopljen pred ulazak Hrvatske u EU, što znači da EU nije nadležna za ocenu koncentracije na evropskom tržištu, tvdri Krašek.

    Što se tiče vertikalnih posledica koncentracije zbog povezivanja Agrokora i Mercatora, slovenački regulator konstatuje da zajednička firma ne bi imala dovoljno snage da, uz ostvarivanje profita, odbija isporuku svojih proizvoda konkurentima u maloprodaji, jer bi time smanjila vlastitu prodaju.

    Krašek je rekao da je nedavno posetio Komisiju za zaštitu konkurencije u Srbiji, u kojoj su mu rekli da se ne zna datum donošenja odluke o prijavi koncentracije Agrokora i Mercatora na tržištu Srbije. On je rekao da je skeptičan u vezi sa navodima medija da bi se to moglo dogoditi već 6. decembra.

    Što se tiče procene njegove agencije o koncentraciji Agrokora i Mercatora, Krašek kaže da oko toga nije bilo nikakvih političkih ili drugih pritisaka.
     

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE