Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Spisak delatnosti

    Nova godina – nove cene

    Od Nove godine ćemo plaćati skuplji hleb, mleko, meso i ostale životne namirnice, pošto se niža stopa poreza na dodatu vrednost uvećava sa osam na deset odsto.

    Kako je predviđeno Predlogom izmena zakona o PDV, koji bi Skupštin trebalo da usvoji po hitnom postupku, iz grupe proizvoda sa nižom stopom, samo personalni računari i njihovi elementi prelaze ne na 10, već na osnovnu stopu PDV od 20 odsto.

    Hotelske usluge poskupeće manje od kompjutera, pošto će se oporezovati stopom PDV od 10 odsto, isto kao i komunalne usluge, udžbenici, dnevne novine, ogrev, ulaznice za pozorišne predstave, koncerte…

    Država računa da će se u budžet, po osnovu podizanja niže stope PDV, sliti oko 20 milijardi dinara, dok bi, po računici Ministarstva finansija, u novčanicama građani ovo poskupljenje trebalo da osete po troškovima većim za 0,7 odsto.

    Odnosno, kako je ministar finansija Lazar Krstić najavljivao, udar na standard zavisiće od toga koliki deo PDV će da se prelije na cene, a maksimalan uticaj je, kako kaže, oko 150 dinara na nivou potrošačke korpe od 20.000 dinara.

    Pojedini građani osetiće i značajniji, dodatni udar po džepu, a reč je o onima koji rade u javnom sektoru. Naime, pred poslanicima će se naći i Predlog zakona o umanjenju neto prihoda lica u javnom sektoru, kojima se predviđa oporezivanje plata iznad 60.000 dinara.

    Prema ovom predlogu, plate iznad 60.000 dinara trebalo bi da se oporezuju sa 20 odsto, iznad 100.000 sa 25 odsto. Očekuje se da će predložena mera dovesti do smanjenja ukupnog fiskalnog deficita u 2014. godini za oko 15 milijardi dinara.

    Kontrolu će, po zakonu, sprovoditi Poreska uprava, a predviđene su i novčane kazne za one institucije u javnom sektoru koje nisu umanjile zarade svojim zaposlenima, odnosno nisu uplatile razliku u budžet.

    Država, po Predlogu izmena Zakona o budžetskom sistemu, planira da uvede i zabranu zapošljavanja novih radnika u javnom sektoru. U izuzetnim slučajevima, novi radnici mogu da se zaposle uz saglasnost tela Vlade, a na predlog ministarstva ili drugog nadležnog organa.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE