Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    `Zlatna viza` od 250.000 do 500.000 evra

    Uz pomoć "zlatne vize", investicijom i od 250.000 evra u zemljama Sredozemlja, bogataši sa raznih strana sveta, mogu slobodno da se kreću Šengenskim prostorom 26 evropskih zemalja.

    "Zlatna viza" dolazi kao nagrada strancima koji kupe nekretninu za najmanje 250.000 evra u Grčkoj, do pola miliona evra u Portugaliji i Španiji, prenosi Reuters.

    Sredozemne plaže nekad su bile dovoljan mamac za dolazak u južnu Evropu, međutim, sa krizom koja je tu regiju snažno zahvatila, dve zemlje Iberijskog poluostrva nastoje da uz pomoć inostrane finansijske inekcije oporave urušeno tržište nekretnina.

    Kupci iz Kine, Rusije, sa Bliskog istoka i iz drugih delova sveta koji kupe nekretninu za najmanje 500.000 evra stiču dozvolu za neograničeno kretanje Šengenskim prostorom 26 evropskih zemalja.

    Ta podsticajna mera i pad cena nekretnina donose i prve rezultate oporavka na tržištu od tri miliona praznih kuća na Iberijskom polustrvu. U Kini i Rusiji oglašavaju se nekretnine u rasponu od 80.000 evra za stan i do 15 miliona evra za vile.

    Portugalska vlada izdala je 318 "evropskih zlatnih viza" otkako je pre godinu dana počela program kojim je privukla 200 miliona evra, a do kraja godine nada se da će to biti i 300 miliona. U turističkom naselju u Algarveu apartmani koštaju od 780.000, a vile i preko 4,5 miliona evra.

    Španija, u kojoj je tržište nekretnina cvetalo pre krize 2008, uvela je u septembru sličnu meru, kao i Grčka, dok Malta strancima koji ulože 650.000 evra nudi državljanstvo, koje im omogućava bezvizni odlazak u zemlje Šengena i SAD.

    Prema zakonu o zlatnoj vizi, kupci su dužni da novac prebace u lokalnu banku i objasne njegovo poreklo čime se sprečava pranje novca. Valjanost dozvola boravka vredi sve dok je nekretnina u vlasništvu kupca.

    Portugalija je učinila još jedan korak jer nudi oslobađanje od poreza za strance koji se nastane u toj zemlji sve dok penziju primaju iz inostranstva. Sličan zakon postoji u Španiji.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE