
Štednja: Kavijar postao nepristojna reč u Jelisejskoj palati
Posledice trenutne teške ekonomske situacije osećaju se i u ’predsedničkoj' kuhinji francuskog predsednika Francoisa Hollandea. Tako barem tvrdi Bernard Vaussion koji je u Jelisejskoj palati kao pomoćnik glavnog kuvara počeo da radi 1974. godine, u vreme predsednika Pompidoua.
U nedavno objavljenoj knjizi Gillesa Bragarda, osnivača ekskluzivnog kluba ’Šefova šefova’ koji okuplja kuvare svetskih lidera,i novinara Christiana Roudauta, ’predsednički’ kuvar se požalio jer su iz jelovnika Jelisejske palate izbačene delikatesi poput lososa, jastoga i kavijara.
“Tartufi i jastozi su potpuno nestali iz jelovnika. Kavijar da ni ne spominjem, gotovo da je postao nepristojna reč”, tvrdi.
Razlog leži u činjenici da je aktuelni francuski predsednik i u kuhinji nastojao da očuva sliku ’normalnog’ i ’štedljivog’ predsednika. “U Francuskoj imamo naše lokalne proizvode i moramo nastaviti da ih koristimo i tako pomognemo promociju naših tartufa, jastoga…”, smatra Vaussion.
Takođe konstatuje kako će se ovim merama uštede teško ostvariti. “Nije da smo na svaki tanjir stavljali kilogram tartufa, nego pet grama po osobi, što i nije preveliki trošak.”
Vaussion takođe smatra da je upotreba takvih namirnica ne samo stvar prestiža, nego i rodoljublja. Naime, nakon što je smanjena proizvodnja kavijara u Kaspijskom moru, Francuska je, nakon Italije, postala drugi najveći proizvođač kavijara iz uzgoja na svetu. I dok se u vreme socijalističkog predsednika Francoisa Mitterranda redovno za stolom posluživao kavijar, prilikom nedavnog prijema za Hollandeove saradnike za stolom su bili posluženi čips, masline, kobasice, sendviči i stono vino.
Foto: Beta/AP