Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Mlađa merama Vlade ne veruje

    Koncept smanjenja potrošnje, kao aktuelne mere Vlade za izlazak iz krize, zapravo guši proizvodnju i vodi u siromaštvo, smatra bivši ministar finansija i privrede Mlađan Dinkić uz ocenu da nema političke volje za radikalnim antikriznim konceptom.

    Dinkić je, u svojstvu ekonomskog eksperta, održao predavanje studentima Ekonomskog fakulteta u Nišu na temu "Srpska ekonomija na raskršću – recesija ili rast?"

    Prema njegovoj oceni, vladina politika se zasniva na štednji, povećanju poreza i smanjenju penzija i plata u javnom sektoru, a za radikalni koncept izlaska iz krize u Srbiji, kako je rekao, nema političke volje.

    Dva su osnovna uslova kretanje napred, tvrdi Dinkić i navodi da su to vraćanje skupih kredita i agresivno podsticanje investicija koje dovode do privrednog rasta.

    On je istakao da je najveći problem srpskog budžeta eksponencijalni rast izdataka za kamate, a da bi se vratili skupi krediti treba prodati neprofitnu imovinu.

    Prema njegovim rečima, političari se plaše da će, ako predlože prodaju državne imovine, biti optuženi kao da rasprodaju nacionalno blago, a narod neće videti novac jer on ne ide u investicije.

    Jedina svetla tačka u prethodnom periodu je rast izvoza, smatra Dinkić. Mi smo platili velike investitore poput Fiata, Jure i drugih da otvore nova radna mesta i to je bilo neophodno.

    Poboljšavanje ekonomske klime nije dovoljno ukoliko država ne pomogne podsticajnim sredstvima, istakao je Dinkić i dodao da treba umanjiti birokratiju, ukinuti nepodsticajni zakon o radu i smanjiti procedure za dobijanje građevinskih dozvola.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE