Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    312 firmi duguje 40 milijardi dinara

    Tačno 20 kompanija, koje državi duguju po minimum 10 miliona dinara na ime neplaćenih poreza i doprinosa, sklopilo je reprogram duga. Čak 312 firmi dužno više od 20 miliona dinara, a rekorder je Zastava oružje.

    Koliko je ovo mali broj, pokazuje i lista najvećih dužnika, na kojoj čak 312 aktivnih firmi ima dug preko 20 miliona dinara, među kojima pojedine "barataju" i sa milijardama, rečeno je Novostima u Poreskoj upravi. Ukupan dug ovih najvećih dužnika premašuje 40 milijardi dinara.

    Simpo duguje 3,8 milijardi dinara, Galenika 259 miliona, Inter-kop 281 milion, Zekstra 205 miliona dinara, dok se koncern Farmakom pojavljuje sa više rudnika i firmi koje pojedinačne dugove mere u stotinama miliona dinara, a listu predvodi Zastava oružje sa čak 6,2 milijarde dinara duga.

    Koja konkretno firma među najvećim dužnicima je podnela zahtev za reprogram duga, i kojoj od njih je odobren, u Poreskoj upravi ne mogu javno da saopšte.

    Sigurno je samo da su prinudne naplate trenutno pošteđene fabrike iz sektora namenske industrije, jer je država odlučila da se dug tih fabrika reši ili konverzijom duga u vlasništvo, ili na neki drugi način, poput Simpa.

    Podaci Poreske uprave kazuju da su za prvih devet meseci ove godine dužnici podneli ukupno 4.830 zahteva za reprogram, od čega je 3.421 zahtev odbačen ili odbijen.

    Na ime neplaćenih poreza i doprinosa državi se duguje tačno 601,4 milijarde dinara. Kako je Novostima potvrđeno u Poreskoj upravi Srbije, u ovom trenutku naplativo je jedva sedam odsto ovog iznosa.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE