Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Kredit problem i bez kamate

    Prema podacima Udruženja banaka, kad se uračuna i rast deviznog kursa, zaduženost stanovništva je smanjena i sada u proseku svaki građanin duguje 735 evra. Jedan od najvećih problema bankarskog sektora je sve manji broj odobrenih kredita.

    Bankari kažu da je plan da država preko Garantnog fonda prezume deo rizika za kredite privredi dobra ideja. Ipak, još nisu odlučili hoće li to prihvatiti. Motiv bi mogao da im bude i to što odobravaju sve manje kredita.

    Preduzeća im duguju dva odsto manje nego pre samo mesec dana. Prema podacima Udruženja banaka, kad se uračuna i rast deviznog kursa, smanjena je i zaduženost građana.

    Novac nije problem. Njega bankari, kažu, imaju dovoljno, ali ne i klijenata koji su u stanju da zajam vrate. Od početka godine problematični krediti povećani su sa 19 na 31 odsto duga.

    Naša privreda više nije nelikvidna, to je više nesolventnost, nemogućnost da se uopšte plaćaju obaveze, poručio je Veroljub Dugalić iz Udruženja banaka Srbije. U Srbiji je problem da neko vrati kredit, čak i ako bi bio bez kamate.

    Pročitajte i>>>Alarmantan udeo loših kredita u Srbiji, ali i regionu

    Za razliku od privrede, građani su u oktobru čak manje kasnili s plaćanjem rata, ali se teško odlučuju na novi zajam, uglavnom gotovinski ili za kupovinu stana.

    Pročitajte i>>>Kreditna aktivnost u padu u celom regionu

    Krediti su skupi zbog onih koji dugove ne vraćaju na vreme, zbog visokog rizika zemlje, obavezne rezerve, dvostruko veće inflacije nego u Evropi i osnovne kamate centralne banke koja je 40 puta veća od evropske, tvrde bankari.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE