
Zašto je ulje iz Hrvatske duplo skuplje od evropskog?
Previsoka cena maslinovog ulja iz Hrvatske razlog je velikih gubitaka za hrvatske maslinare.
Maslinovo ulje iz evropskih zemalja košta oko četiri evra po litru i dva i po puta je jeftinije od hrvatskog, čija se cena kreće oko 10, pa građani Hrvatske, čiji je kućni budžet sve tanji, radije se odlučuju za ulje iz uvoza.
Poseban problem imaju mali proizvođači, koji poseduju maslinjake sa oko 100 stabala, a prodaja je loše organizovana, piše Al Jazeera.
Hrvatska ima oko 4,5 miliona stabala maslina, od kojih se godišnje proizvede oko 5.000 hiljada tona ulja, što nije dovoljno za domaću potrošnju. Zbog toga je prošle godine izvezeno samo samo 160 tona, za 1,5 miliona evra, a uvezeno gotovo 12 puta više.
Maslinari kažu da od ulaska u EU, imaju više štete nego koristi. Tako Ivo Lučić sa Hvara, koji ima 658 stabala i proizvodnju od dve tone ulja godišnje, navodi da mu se ne bi isplatilo, ukoliko bi plaćao radnike, jer je posle otvaranja granica, evropsko maslinovo ulje preplavilo hrvatsko tržište.
Prema njegovim rečima, trebalo bi da jednu tonu ulja potroši samo na pokrivanje troškova.
Prednost koji nudi ulazak u EU su fondovi kojim će podsticati udruživanje i ekološku proizvodnju. Ministarstvo sada podstiče maslinarstvo sa oko četiri miliona evra, ali maslinari smatraju da se ta sredstva dele pogrešno, jer se daju po hektaru, a ne po količini prozvedenog ulja.
Tako se događa da pare uzmu oni koji posade maslinjake, ali ih zatim ne održavaju, navode proizvođači, dodajući i da građani Hrvatske nemaju naviku da troše mnogo maslinovog ulja.