Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Najveći projekat navodnjavanja u Srbiji

    Opština Titel predstavila je na Međunarodnom sajmu investicija Investekspo u Novom Sadu, projekat navodnjavanja Titelskog brega, za sada najveću investiciju te vrste u Srbiji, vrednu oko 15 miliona evra.

    Predsednik Opštine Titel Dragan Božić je napomenuo da bi ostvarivanjem te investicije bilo obezbeđeno navodnjavanje 8.500 hektara prvoklasnog poljoprivrednog zemljišta.

    Zbog toga što se ono nalazi na nadmorskoj visini od 120 do 130 metara, nemoguće je navodnjavanje klasičnim načinom, iz kanala ili bunara, nego je potrebno dovesti vodu iz reke Tise.

    Idejni projekat i studija izvodljivosti pokazali su da je ideja o tome bila opravdana i sad predstoje koraci kako obezbediti finansijska sredstva, prvo za izradu projekta, a potom za početak realizacije, najverovatnije u tri faze, rekao je Božić.

    Pošto je Titel mala opština, sa budžetom od svega 350 miliona dinara, potražiće pomoć od Ministarstva poljoprivrede i Pokrajinskog sekretarijata za poljoprivredu, dodao je Božić.

    On očekuje da će projekat biti urađen do kraja ove godine, da bi već iduće opština mogla da konkuriše za sredstva iz pretpristupnih fondova EU, fondova republike i pokrajine, ili da dobije deo iz najavljenog “paketa ulaganja” UAE u srpsku poljoprivredu.

    Ukoliko taj veliki projekat navodnjavanja bude ostvaren, na Titelskom bregu moglo bi da bude značajnije promenjena setvena struktura, odnosno da se uzgaja prvoklasno voće, što bi stvorilo uslove i za nove prerađivačke kapacitete, ističe Božić.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE