Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Dva miliona evra od lažnih boca vina

    Sedam osoba je privedeno u Evropi tokom otkrivanja mreže koja je za više od dva miliona evra prodala boce s lažnom etiketom starog francuskog vina Romanee Conti.

    Najpre su, još 16. oktobra, u Italiji privedena dva Italijana – otac i sin, prodavci vina. U njihovoj kući su nađene boce kakve koriste falsifikatori starog vina, a francusko pravosuđe očekuje odluku Italije za ekstradiciju Italijana.

    Istraga je potom istovremeno vođena u Nemačkoj, Holandiji, Britaniji i na Kipru, i pretreseno je više od 20 kuća, skladišta i vinarija. Ukupno je privedeno sedam osoba, uključujući i Italijane.

    Najmanje 400 lažnih boca je prodato za sumu od oko dva miliona evra, rekla je tužilac u Dižonu.

    Istraga je počela 2012. godine posle žalbe vlasnika vinarije Romanee Conti. Vlasnik je tada naveo da je našao na međunarodnom tržistu lažne boce svog pretižnog vina iz Burgonje.

    Na parceli od svega 1,81 hektara godišnje se proizvede grožđa za samo 6.000 boca posebnog vina Romanee Conti koje se prodaje preko takođe posebnih distributera za visoku cenu od 8.000 do 9.000 evra po boci.

    Istraga je pokazala da su falsifikatori prodavali osrednje vino u bocama sa etiketom prestižnog. Istraga se nastavlja jer ima još osumnjičenih, zaključilo je francusko pravosuđe.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE