Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    NBS smanjila referentnu kamatnu stopu

    Izvršni odbor Narodne banke Srnbije (NBS) smanjio je referentnu kamatnu stopu za 0,5 procentnih poena i ona sada iznosi 10,5 odsto.

    U saopštenju NBS- a se navodi da se međugodišnjom stopom inflacije od 4,9 odsto u septembru, kako je Narodna banka i najavljivala, inflacija vratila u granice dozvoljenog odstupanja od cilja – četiri, plus-minus 1,5 odsto.

    Tome su, po oceni Izvršnog odbora, ključni doprinos dale mere monetarne politike, zatim pad cena primarnih poljoprivrednih proizvoda, relativna stabilnost kursa dinara i niska agregatna tražnja. Ovi faktori će i u narednom periodu doprinositi daljem smanjenju inflatornih pritisaka i održavanju inflacije u granicama cilja, ocenila je NBS.

    Inflaciona očekivanja su takođe smanjena na najniži nivo od kada se prate i u narednom periodu će se stabilizovati u granicama cilja, konstatovao je Izvršni odbor.

    Donoseći odluku da smanji referentnu kamatnu stopu Izvršni odbor je imao u vidu i smanjene rizike vezane za fiskalna kretanja, nakon najavljenih mera fiskalnog prilagođavanja. Niska tražnja, uz efekte mera fiskalne konsolidacije, predstavljaće snažan dezinflatorni faktor i u narednoj godini. U takvim uslovima povećanje PDV-a, čiji je uticaj jednokratan, imaće manje direktne i indirektne efekte na inflaciju, ocenio je Izvršni odbor.

    On, takođe, očekuje pozitivna kretanja na međunarodnim finansijskim tržištima kao posledicu postizanja dogovora u vezi sa finansiranjem američkog budžeta.

    Naredna sednica Izvršnog odbora na kojoj će se odlučivati o referentnoj kamatnoj stopi održaće se 7. novembra 2013. godine.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE