Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Air Serbia ne odstupa od evropskog sporazuma

    Partnerstvo Jata i Etihada kroz kompaniju Air Serbia nikako ne odstupa od obaveza koje je Srbija preuzela Sporazumom o zajedničkom evropskom vazduhoplovnom prostoru (ECAA), saopštio je Direktorat civilnog vazduhoplovstva Srbije.

    Evropskoj komisiji je predočeno da ova transakcija ne umanjuje posvećenost Srbije ciljevima sporazuma i nastavku uspešne saradnje sa komisijom i članicama Evropske unije, navodi se u saopštenju Direktorata.

    Navodi se i da je, nakon detaljnih razmatranja planirane strukture predložene transakcije Jat Airwaysa i Etihada, Direktorat uputio detaljniji dopis EK u kojem su iznete činjenice i uveravanja da će Jat nastaviti da ispunjava zahteve u pogledu vlasništva i stvarne kontrole predviđene Zakonom o vazdušnom saobraćaju Srbije.

    Pročitajte i>>>Air Serbia neće leteti u EU?

    Evropskoj komisiji je između ostalog predočena suština transakcije, navodi se u saopštenju i precizira da je Jat u većinskom vlasništvu Republike Srbije (51 odsto), a Etihad Airways će dobiti 49 odsto akcija Jata.

    Dodaje se da će većinu članova Odbora direktora nove kompanije imenovati Srbija, pri čemu će jedan biti predsedavajući, kao i da će se odluke o svim pitanjima donositi prostom većinom glasova.

    Ovlašćenje Etihada u dnevnom upravljanju je fiksno i ograničeno na period od pet godina, uz mogućnost produženja na narednih pet godina.

    Ukoliko Srbija pristupi EU pre isteka roka, ovlašćenje će biti ukinuto kao i u slučaju da smatra da su njeni interesi dovedeni u pitanje, navodi Direktorat za civilno vazduhoplovstvo.

    Direktorat dodaje da i izveštaj Evropske komisije o napretku Srbije, govori o tome da je Srbija na dobrom putu u primeni sporazuma o zajedničkom evropskom vazduhoplovnom području. 

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE