Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Nikolić: Razmazili smo strane investitore

    Novim ekonomskim merama ne bi trebalo da se zakinu subvencije u poljoprivredi, za razliku od stimulacija stranim investitorima, koje bi trebalo ukinuti, kaže predsednik Srbije Tomislav Nikolić i najavljuje kredite za izgradnju sistema za navodnjavanje.

    Nikolić je, prilikom posete Vrbasu, najavio da će u narednih desetak dana poljoprivrednicima biti ponuđeni krediti za izgradnju sistema za navodnjavanje, koji će biti omogućeni i velikim i malim proizvođačima.

    Nije u redu da se finansijski podstiču strani ulagači u situaciji kad država nema dovoljno novca. Mi smo strane investitore razmazili, a oni bi dolazili kod nas i bez stimulacija.

    S druge strane, subvencije poljoprivrednicima trebalo bi pravilnije rasporediti i redovnije isplaćivati, rekao je Nikolić.

    Predsednik je u Vrbasu posetio gazdinstvo poljoprivrednika Petera Vikora, ističući da je imanje ovog domaćina primer da se bavljenje poljoprivredom isplati, ali da je seljacima neophodno obezbediti olakšice.

    Problem je što nemamo dobru protivgradnu zaštitu i dovoljno sistema za navodnjavanje, a i loš je izbor semena, jer smo „zaljubljeni“ u strana semena, koja su donela bolesti koje sa semenskom robom iz domaćih instituta nikad ne bismo imali.

    Budućnost srpske poljoprivrede leži u zalivnim sistemima, kojima bi trebalo da bude pokriveno bar 80 odsto parcela.

    Prilikom davanja kredita za navodnjavanje niko ne bi trebalo da bude povlašćen. Nadam se da će izgradnja tih sistema biti olakšana aranžmanom sa UAE, naglasio je predsednik Nikolić.

    Pročitajte i>>>Prve pare iz Emirata idu u Mačvu

    Nikolić se osvrnuo i na izdavanje državne zemlje u zakup, ističući da bi lokalne samouprave trebalo pravo prečeg zakupa tih njiva da omoguće onima koji od poljoprivrede žive, a ne onima koji te oranice zakupljuju, pa ih onda daju u podzakup.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE