Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Srbijagas ugrožava energetsku bezbednost

    Reformisanje Javnog preduzeća Srbijagas mora biti započeto što pre, jer njegovo poslovanje na dosadašnjim osnovama ugrožava energetsku bezbednost Srbije, zaključeno je na današnjem sastanku ministra energetike, razvoja i zaštite životne sredine Zorane Mihajlović, ministra finansija Lazara Krstića, ministra privrede Saše Radulovića i direktora Srbijagasa Dušana Bajatovića.

    Na sastanku, na kojem je bilo reči o finansijskom i organizacionom restrukturiranju Srbijagasa, od tog preduzeća je zatraženo da do sledećeg sastanka, koji će biti organizovan u narednih mesec dana, u istom sastavu, dostavi ličnu kartu preduzeća, odnosno kompletne podatke o svom poslovanju i poslovanju povezanih preduzeća, saopštilo je Ministarstvo energetike, razvoja i zaštite životne sredine.

    Na osnovu dostavljenih podataka treba da bude donet konkretan plan aktivnosti na rešavanju teške situacije u kojoj se Srbijagas nalazi.

    Vlada Srbije i resorno Ministarstvo odlučni su u nameri da Srbijagas izvuku iz teške situacije, i da od njega naprave firmu koja će uspešno poslovati na tržišnim principima i biti konkurentna na domaćem i stranom tržištu, navedeno je u saopštenju.

    Generalni direktor Srbijagasa Dušan Bajatović izjavio je da je situacija u tom preduzeću alarmantna zbog nerealne cene gasa i najavio da će tog energenta biti dovoljno ukoliko za to budu obezbeđena sredstva.

    Bajatović je, gostujući u Jutarnjem programu TV Pink, rekao da nedostaje oko 200 miliona dolara da bi se izdržala sledeća grejna sezona i da će gasa biti ukoliko bude obezbeđen novac.

    "Ja ću u ponedeljak predložiti plan restrukturiranja Srbijagasa", najavio je Bajatović.

    On je podsetio da se bankarska zaduženja tog preduzeće mere sa više od 800 miliona evra i ocenio da bi cena gasa morala da postane realna, a da bi korisnici morali da plate isporučeni gas.

    Ministarka energetike Zorana Mihajlović izjavila je da će plan za restrukturisanje Javnog preduzeća Srbijagas biti usvojen do kraja godine i da će odmah nakon toga krenuti realizacija tog plana. 

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE