Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    U planu izgradnja gasovoda Niš-Dimitrovgrad-Dupnica

    Ministarka energetike Zorana Mihajlović i bugarski ministar ekonomije i energetike Dragomir Stojnev razgovarali su o izgradnji gasovoda Niš-Dimitrovgrad-Dupnica, kao i o realizaciji projekta 'Južni tok'.

    Ministri su ocenili da će izgradnja gasovoda Niš-Dimitrovgrad-Dupnica doprineti ekonomskoj stabilnosti i bezbednosti obe zemlje.

    „Srbija, kao i Bugarska, je zemlja koja želi da bude energetski stabilna i nezavisna. Svesni smo da od toga zavisi i ekonomija i privredni rast, kao i da to može da nam pomogne kao državi, ali i kao regionu da povećamo zaposlenost“, istakla je Mihajlovićeva na zajedničkoj konferenciji za novinare nakon sastanka u Sofiji.

    Ona je pojasnila da je ovaj projekat veoma važan za Srbiju, jer će dobiti još jednu rutu za snabdevanje gasom, budući da se trenutno ovim energentom snabdeva samo iz jednog pravca, preko Ukrajine i Mađarske.

    Mihajlovićeva je rekla da Srbija pokušava da reši problem finansiranja, dok je bugarski ministar istakao da je njegova zemlja iz evropskih fondova obezbedila sredstva.

    Stojnev je istakao da će ovaj projekat dati veliki impuls ekonomiji, budući da će izgradnja kroz bugarsku terotoriju koštati 3,3 milijardi evra. „Jedan od uslova sa kojim Bugarska nije saglasna je kamata od osam procenata za kredit koji treba da dobije od ruske strane“, pojasnio je Stojnev.

    Sporazum o izgradnji gasovoda dužine 180 kilometara, vredan 120 miliona evra, potpisali su krajem prošle godine u Briselu predsednik Vlade Srbije Ivica Dačić i tadašnji bugarski premijer Bojko Borisov.

    Tada je saopšteno da će novac za igradnju gasovoda godišnjeg kapaciteta 1,8 milijardi kubika, koji će povezivati dve zemlje, biti obezbijeđen iz fondova EU.

    Izgradnja treba da počne u julu naredne godine i da bude završena do 31. jula 2015. godine.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE