Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Do proleća rešenje za 1,3 miliona `divljih` objekata

    Nelegalno izgrađeni objekti biće srušeni na proleće, najavio ministar građevine i urbanizma Velimir Ilić. Zvanično, u Srbiji ima oko 1,3 miliona objekata neupisanih u katastar.

    U utorak će početi skupštinska rasprava o predlogu Zakona o legalizaciji, rekao je Ilić i upozorio da od proleća neće biti dozvoljena "divlja" gradnja u Srbiji.

    Građani koji imaju kuće do 300 kvadratnih metara, lokale do 100 i vikendice do 200 kvadrata i koriste ih za lične potrebe, moraju da plate oko 100 evra takse za upis u katastar, rekao je Ilić gostujući na RTS.

    Ilić je podsetio da će proces upisa nelegalno izgrađenih objekata u katastar, po sadašnjim uslovima, trajati do kraja 2014. godine.

    Objekti koji se koriste za javne namene ili idu u promet na tržištu, moraju da budu legalizovani po zakonu o kojem u utorak počinje rasprava u Skupštini Srbije, rekao je Ilić.

    Prema njegovim rečima, opštine su nadležne za naplatu troškova legalizacije objekata, prema odluci Ustavnog suda.

    Ono što se ne može legalizovati, kao što su bespravno izgrađeni objekti u nacionalnim parkovima, moraće kad-tad da se ruše, upozorio je Ilić.

    Prema zvaničnim podacima, u Srbiji ima oko 1,3 miliona objekata neupisanih u katastar, a do sada je podneto oko 720.000 prijava za upis nelegalno izgrađenih objekata.

    Ilić je podsetio da je lično podneo krivične prijave protiv nekih gradonačelnika u zemlji, među kojima i protiv bivšeg gradonačelnika Beograda Dragana Đilasa, zbog nelegalne gradnje na njihovoj teritoriji.

    Ipak, te prijave nisu procesuirane zato što nadležne službe nisu obavile svoj posao, tvrdi Ilić.

    Na pitanje da li će novi zakon o planiranju i izgradnji ubrzati izdavanje dozvola, Ilić je rekao da će ta dozvola biti besplatna i izdavaće se na jednom šalteru za najviše 30 dana.

    Ilić je najavio i da će biti otvorene kancelarije za brze odgovore, koje treba da ubrzaju čitav proces, a u slučaju da se investitoru dozvola ne izda za najviše mesec dana, reagovaće inspekcijska služba.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE