Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Gde su žene najmanje zastupljene kao lideri?

    Statistike beleže da su žene mnogo manje zastupljene na visokim pozicijama kompanija od muškaraca. Problem je najizraženiji na vrhu korporativne lestvice i to u Aziji gde samo šest odsto žena ima svoje mesto u upravnim odborima kompanija.

    Žene zauzimaju samo šest odsto mesta u korporativnim odborima u Aziji u 2011.godini što je stavlja iza Evrope i Amerike gde 17 i 15 odsto vodećih mesta u kompanijama drže žene, piše u istraživanju kompanije McKinsey.

    U Južnoj Koreji samo jedan procenat korporativnih odbora čine žene, slede Japan sa dva odsto, Indija pet odsto, Indonezija šest i Singapur sa sedam odsto.

    Čak i u Hong Kongu, azijskom finansijskom centru i jednom od najnaprednijih gradova u regionu  – po transparentnosti podataka koje je prikupljao advokat David Webb, žene nisu zastupljene u 40 odsto kompanija, a 38 odsto odbora ima samo po jednog ženskog predstavnika.

    ’’Ova situacija je totalno neadekvatna’’ rekla je Su-Mei Thompson, direktorka Fondacije za žene. Statistika pokazuje da je tempo promena suviše spor, dodaje ona.

    Argument za poboljšanje ove situacije ne samo da su osnovna pitanja ravnopravnosti već  i to da kompanije donose mnogo bolje odluke kada imaju različita mišljenja u opticaju. Firme sa raznovrsnim odborima su vrlo često jače od onih homogenijih.

    Jedna od svetlih tačaka je Australija, ali taj podatak nije dovoljan, jer je situacija alarmantna samim tim što žene u Aziji čine polovinu od ukupnog broja diplomaca.

    Ova situacija se može pripisati kulturološkim faktorima koji doprinose relativno niskoj stopi uopšte učešća žena kao radne snage. U zemljama kao što je Indija smanjen je pristup obrazovanju i vrlo prisutna nepismenost kod žena, piše CNN Money.

    Stopa zaposlenosti žena u Japanu iznosi oko 60 odsto, što je i dalje daleko ispod procenta zaposlenosti muškaraca koji iznosi 80 odsto.

    Izveštaj kompanije McKinsey sugeriše da korporacije moraju da snose deo krivice zbog ovakve situacije.

    ’’Ako kompanije žele da vide više žena na liderskim mestima svojih timova, moraće da se bave kulturnim i organizacionim problemima koji sprečavaju žene da se kreću u ovim krugovima.’’, navodi se u kompaniji  McKinsey.

    Napravljen je određeni napredak u Hong Kongu gde je uvedeno pravilo koje zahteva da određena preduzeća izveštavaju o zapošljavanju, odnosno brojčanom odnosu muškaraca i žena u kompaniji.

    U Norveškoj je donet zakon da žene moraju da čine 40 odsto upravnih odbora kompanija. Danas su to neke od najraznovrsnijih i najuspešnijih kompanija na svetu.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE