Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Pad inflacije u zemljama evrozone u septembru

    Inflacija u 17 zemalja evrozone opala je ispod ciljanog nivoa za septembar, pokazuju danas objavljeni podaci Kancelarije za statistiku Evropske unije (EU), Eurostata.

    Prema podacima Eurostata, potrošačke cene porasle su za 1,1 odsto u prvih devet meseci ove godine, što je pad u odnosu na 1,3 odsto koliko je to iznosilo u avgustu.

    Septembarska stopa inflacije takodje je najniža od februara 2010. godine i bila je ispod očekivanja koja su predvidjala umereni pad sa 1,3 u avgustu, na 1,2 odsto u septembru.

    Eurostat navodi da su cene hrane i energije u septembru opale. Medjutim, glavna stopa, koja isključuje hranu, alkohol i duvan, takodje je opala sa 1,1 odsto na jedan odsto.

    "Ovo su dobrodošle vesti za potrošače evrozone jer to povećava njihovu kupovnu moć i to takodje znači da ECB može u dužem periodu makar da održi njenu veoma prilagodljivu politiku, a zapravo ima prostora da preuzme dalju stimulativnu akciju ako oseti da je to potrebno", rekao je glavni ekonomista za Evropu u kompaniji IHS Global Insight.

    Iako će podaci o inflaciji verovatno biti razmatrani ove nedelje na mesečnom sastanku ECB-a, ti podaci verovatno neće izazvati nikakvu hitnu akciju, piše AP.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE