Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Ugalj je najveći potencijal Srbije?

    ’’Novom strategijom prepoznaje se energetska efikasnost kao ozbiljan potencijal i na tome bismo mogli da uštedimo struju ravnu onoj koja se godišnje proizvede u jednoj elektrani.’’ Istakao je Dejan Popović, državni sekretar  u Ministarstvu energetike.

    U Srbiji se narednih desetak godina očekuje veliki razvoj energetskog sektora u koji treba da budu uložene milijarde evra, da bi postao generator razvoja energetike Srbije do 2025.godine sa projekcijama do 2030.

    ’’Strategijom je predviđeno da elektroenergetika ostaje kičma energetike Srbije’’, rekao je Popović i dodao da bi po okončanju tog perioda energetika trebalo da bude ’zelenija’ i zasnovana na tržišnim principima.

    On je dodao i da se Strategija energetike zasniva na tri stuba – osiguranju energetske bezbednosti, razvoju tržišta energije i održivoj energetici.

    ’’Često se u javnosti može čuti da nam se strategija zasniva na uglju, a ja bih voleo da imamo toliko nafte kao Kuvajt, pa da nam se strategija bazira na nafti, ali naš najbveći potencijal je ugalj’’, zaključuje Popović.

    U Srbiji je trenutno planirana izgradnja termoelektrane na ugalj snage 700 megavata do 2025.godine, izgradnja revirzibilne hidroelektrane ’Bistrica’ na reci Lim, kao i termoelektrana-toplana na gas snage 450 megavata do 2020.godine i izgradnja prenosive i ditributivne infrastrukture.

    Do 2025.godine predviđena su ulaganja od 300 miliona evra u modernizaciju hidroelektrana, 1,6 mlrd. evra u izgradnju novih termoelektrana, 660 miliona evra u reverzibilne hidroelektrane , 2,85 mlrd.evra za obnovljive izvore energije, 370 miliona evra za prenosni sistem i investicije od 750 miliona u distributivni sistem.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE