Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Oktobar donosi poskupljenja

    Posle povećanja cena struje i gasa u avgustu i septembru, početkom narednog meseca mogu se očekivati i više cene grejanja i drugih komunalnih usluga, a poskupljenja najavljuju i neki proizvođači hrane.

    Prema najavama, već u oktobru mesne prerađevine pojedinih proizvođača poskupeće i do 13 odsto, deo kozmetike do devet, a supe i začini između pet i 10 odsto.

    Cene veće od tri do pet odsto imaće i neki slatkiši i grickalice, a očekuje se i da oko dva odsto poskupi mleko i mlečni proizvodi.

    Građani kažu da imaju sve manje novca, cene rastu i sve gore žive. Od aprila do juna, domaćinstva su u proseku raspolagala sa nešto manje od 54.000 dinara mesečno, a trošila oko 50.000. I dalje, dve trećine prihoda odlazi na hranu, piće, komunalije i transport.

    U prvoj polovini godine bilo je i pojeftinjenja. Ulje je, na primer, jeftinije za više od 16 odsto, šećer oko osam, a svinjsko meso gotovo šest odsto.

    Olivera Ćirković iz trgovinskog lanca Univereksport kaže da će u narednom periodu poskupeti određene grupe proizvoda.

    Od početka krize promet u Srbiji smanjen je za trećinu, pa se trgovci i proizvođači sve teže odlučuju za poskupljenja. Kočnice za dalji pad standarda ovog leta bile su rodna godina i relativno prihvatljive cene prehrambenih proizvoda.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE