
Hrvatska podiže srednju stopu PDV
Hrvatska vlada odlučila se na niz mera čiji je cilj smanjenje deficita, a jedna od njih je podizanje i srednje stope PDV sa 10 na 13 odsto.
Podizanje međustope odnosi se prvenstveno na turizam i ugostiteljsku delatnost, a tu spadaju i namirnice kao što su ulje, šećer, dečija hrana…
Mere za smanjivanje deficita uključuju rast akciza, manje parafiskalne namete, uskladivanje stope PDV-a, dalju privatizaciju, uštede u javnim nabavkama.
Ministar finansija Slavko Linić je kazao da najveću stopu PDV-a, koja je krajem februara 2012. godine povećana sa 23 na 25 odsto, neće povećavati, ali da razmišljaju da koriguju najnižu stopu koja iznosi pet odsto.
Početkom godine u Hrvatskoj je izmenjen Zakon o PDV-u, kako bi bio usklađen sa direktivama EU.
To je značilo napuštanje nulte stope PDV-a, pa tako Hrvatska sada ima tri stope – opštu stopu od 25 odsto, te dve snižene stope, od 10 i pet odsto, jer je to i najniža stopa koju dopušta EU.
Tom najnižom stopom su oporezovani proizvodi koji su imali nultu stopu, odnosno hleb, mleko, knjige i naučni casopisi, lekovi, ortopedska pomagala i ulaznice za bioskop.
Početkom 2013. godine, stopa PDV-a na ugostiteljske usluge pala je sa 25 na 10 odsto, i obuhvata usluge pripremanja hrane i obavljanje usluga prehrane u ugostiteljskim objektima, kao i pripremanje i služivanje bezalkoholnih pića i napitaka, vina i piva u tim objektima.