Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Tražimo strane investicije, a veću dobit imamo od domaćih

    Ulaganja naših privrednika godinama su veća od stranih, jer domaću privredu čini 220 hiljada preduzetnika i oko 107 hiljada malih firmi. Ekonomisti i privrednici se pitaju da li potcenjujemo domaće investicije, čija je vrednost godinama višestruko veća od stranih, piše Politika.

    Uveliko trčimo za stranim investicijama očekujući od njih razvoj, više radnih mesta i bolji standard,a zaboravljamo na činjenicu da se nijedna zemlja na svetu nije razvila tuđim kreditima, ocenjuju stručnjaci.

    Milan Knežević, predsednik Asocijacije malih i srednjih preduzeća, navodi da je domaća privreda prošle godine investirala čak 2,4 milijarde evra, dok ekonomista Miroslav Zdravković kaže da će prema grubim procenama ove godine domaće investicije dostići vrednost od oko četiri milijarde evra, prenosi Politika. Poređenja radi, strane investicije su u prvih šest meseci ove godine iznosile tek nešto više od pola milijarde evra.

    Pa zašto se onda o domaćim investicijama manje priča? Da li zato što je reč o ulaganjima malih među kojima nema zvučnih imena? A svakako je reč o firmama koje zapošljavaju koje zapošljavaju veliki broj ljudi.

    Milan Knežević navodi da pored toga što su veće domaće investicije su i kvalitetnije, jer idu uglavnom u proizvodnju i stvaranje nove vrednosti, dok strane investicije idu u finansije. “Neće strani investitori doneti razvoj, već 220 hiljada domaćih preduzetnika i oko 107 hiljada malih i srednjih preduzeća” kaže sagovornik Politike i dodaje da je još poraznije to što ni domaći ni strani investitori nemaju u šta da ulože novac.

    Da se veća pažnja mora posvetiti domaćim investitorima smatra i Dragoljub Rajić, predsednik Unije poslodavaca. “Kada se na listi konkurentnosti padne na 101.mesto, što se nama ove godine dogodilo, strani investitori to vide i naravno da ne žele da ulažu u zemlju koja se loše kotira”, kaže Rajić za Politiku i dodaje da se domaćim i stranim investitorima isplati da ulažu Srbiju samo ukoliko svoje proizvode izvoze. Zato se, kako on kaže, moraju i dalje olakšavati uslovi poslovanja i smanjivati nameti.

    List podseća, nedavno je ova priča dobila i političku konotaciju izjavom predsednika Srbije, Tomislava Nikolića, koji je naveo da su domaći investitori u lošijem položaju od stranih i da dobijaju manje novca za otvaranje radnih mesta. To je demantovano, jer novac za radna mesta, dobijaju i jedni i drugi bez razlike. Sve zavisi od toga u koje se grane novac ulaže. Do sada je ove podsticaje od države dobilo 140 domaćih i 117 stranih investitora.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE