Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Dug je dug i bez kamate

    Da ni dug bez kamate nije dobar drug, uverilo se, u kratkom roku, na hiljade preduzeća koja su krajem marta napravila najpovoljniji poreski reprogram, uz otpis kamata.

    Da bi se rešile tog balasta, koji dostiže i dve trećine duga, za velike firme bilo je dovoljno da se kao redovne platiše dokazuju godinu dana, za male dve godine. Tako je uz otpis kamata, tim obveznicima aktivirano celo zaduženje, koje iznosi 65 milijardi dinara.

    U udruženjima poslodavaca procenjuju da je tempo izbacivanja iz reprograma sada brz, jer su u njega ušla i preduzeća koja odavno nisu likvidna. 

    Prema najnovijem podatku Poreske uprave, čak 99 hiljada poreskih obveznika koji su dobili najpovoljniju mogućnost reprograma duga uz otpis kamata, izgubilo je na to pravo. Među njima je više od 30 hiljada preduzeća.

    Milan Knežević iz Asocijacije malih i srednjih preduzeća kaže da je drama strahovita ali se mora istrajati na uređenoj zemlji u kojoj je porez ne moralna obaveza, već zakonska prinuda.

    Doći će do raščišćavanja aktera, privrednih društava na tržištu, ali ćemo jednom napraviti iskorak u pravom smeru, porez se mora plaćati, kaže Knežević.

    Za sada iz reprograma, uz otpis kamata, ispada svako ko mesec završi bez uplaćenih poreza i doprinosa. 

    Za one koji su eventualno zakasnili jednu ili dve rate treba naći način koji će važiti za sve, kako će biti u situaciji da nastave sa reprogramom jer moguće da im se situacija u međuvremenu poboljšala, smatra Nebojša Atanacković iz Unije poslodavaca Srbije.

    Među dužnicima koji se tek dogovaraju o reprogramu, mnogi i dalje traže otpis kamata. Poruka poreznika je jasna, 31. mart bio je poslednji rok za takav zahtev i takve mogućnosti više nema, kaže direktor Poreske uprave Ivan Simič.

    Na nultu poresku toleranciju, jednaku za sve, najveća zamerka i stručnjaka i privrednika jeste to što nije uvedena ranije, kada je privreda beležila najveći rast.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE