Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Za odlazak iz Jata 300 evra po godini

    Domaći avio-prevoznik Jat Airways, ponudio je socijalni program za dobrovoljan odlazak zaposlenih iz te kompanije. Ovoga puta su uslovi nešto povoljniji nego u prvom krugu, jer će otpremnine od 300 evra po godini staža sada važiti za sve. 

    Bord direktora Jata će objaviti odluku Vlade Srbije da se ponovo raspiše socijalni program za višak zaposlenih u toj kompaniji. Direktor Jata Velibor Vukašinović kaže da je reč obnovljenoj odluci Vlade, koja će za zaposlene biti nešto povoljnija.

    Vukašinović je izjavio da je u prvom krugu bilo problema oko radnika kojima je ostalo tri, četiri godine do penzije. Oni nisu imali pravo na tu visinu otpremnine, ali će sada i oni moći da računaju na 300 evra po godini, i to će važiti za sve.

    Od 1.300 zaposlenih u prvom krugu za socijalni program, prijavilo se svega devedesetak radnika, što je daleko manje od ranije pominjanih brojeva od 300 do 500 viška zaposlenih. Vlada Srbije je za otpremnine izdvojila 6,5 miliona evra, što je iznos potreban za odlazak oko 400 radnika. Koliko tačno ljudi treba da ode iz Jata, još nije zvanično saopšteno. Ono što je izvesno, jeste da će na udaru biti neoperativno osoblje i administracija.

    "Treba da se napravi ozbiljan plan kojim bi se utvrdilo koji su radnici višak, a na kojim pozicijama nedostaju," objašnjava Vukašinović.

    Konkretne podatke i informacije čekaju i sindikalci.

    Iz sindikata Jata je saopšteno da uslovi koji su bili dati u prethodnom krugu nisu bili povoljni, jer je 300 evra po godini mogao da dobije samo mali broj ljudi, ostali nisu ispunjavali uslove i novac je bio mnogo manji, pa ne čudi što se prijavilo malo zaposlenih. Sindikat je i istakao kako je tražio sastanak sa rukovodstvom, pa veruje da će biti upoznati sa svim uslovima socijalnog programa i odlukama.

    U prostorijama Jat Airwaysa danas će zasedati i bord direktora te kompanije, a sastanku će prisustvovati novoimenovani direktor Air Serbia Dane Kondić.

    Osim rezultata dosadašnjeg rada koji će izneti sadašnji menadžment „Jata", očekuje se i da Kondić, koga je na čelo Air Serbia postavio Etihad, predstavi plan i koncept daljeg razvoja kompanije. Posao oko preimenovanja Jata u Air Serbia biće završen u Agenciji za privredne registre, a to se očekuje od 1. oktobra.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE