Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Pokret Occupy ulazi na tržište novca

    Pokret Occupy koji je otpočeo protestima na Wall Streetu 2011. protiv malverzacija banaka i bankara, suočavajućši se sa osnovnim problemom da niko u današnjem svetu ne može bez bankarskih usluga, odlučio je da nastavi borbu na terenu samih banaka. Početkom meseca osnovano je udruženje Occupy MoneyCooperative. 

    Nije u pitanju banka, za osnivanje iste na području SAD neophodan je veliki osnivački kapital, a ovo udruženje korisnicima će nuditi kartično poslovanje.

    Inicijator novog projekta je Carne Ross, bivši britanski diplomata, inicijativi su se pridružili i nekadašnji bankari i finansijski stručnjaci. Tako u nadzornom odboru udruženja sede Christian Bammer, dugogodišnji saradnik Deutsche bank, i Robert Hocket, profesor Univerziteta Cronell.

    Cilj je troškove zadržati na najnižem mogućem nivou, poslovanje će biti potpuno javno, a s obzirom na vrstu organizacije udruženje zapravo i pripada svima koji se u njega uključe.

    Udruženje za 99 centi mesečno nudi uslugu zapravo depozitne (prepaid) kartice.Iznos od  99 centi je svojevrsna alegorija na ‘99% građana’ koji su isključeni iz sveta ‘velikih’ finansija. Za sad ne žele, niti smeju, da obavljaju poslove kao prava banka pa tako nisu u mogućnosti da izdaju kredite niti garancije.

    I sama platforma je sumnjiva mnogim pravimučesnicima pokreta Occupy. Kako navode svet novca je takav kakav jeste i nikome neće biti od koristi kartica udruženja koju neće prihvatiti nijedna trgovinska radnja.

    Da li će uspeti takav projekat, svojevrsne bankarske socijalne mreže – to ostaje da se vidi.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE