Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Da li je neuredno radno okruženje dobro za rad?

    Da li je pretrpan ili uredan sto bolji za radno mesto? Na početku nekog projekta najbolje je i najdelotvornije raditi za neurednim stolom, jer će doprineti tome da posao završite kako treba, pokazala su najnovija istraživanja.

    Neuredan ambijent unapređuje kreativno razmišljanje i stvara nove ideje, dok sređen sto pomaže vašem umu da se fokusira na red i očekivanja, zaključci su studije objavljene u Psychological Scienceu.
    U jednom od eksperimenata istraživači Univerziteta Minesote od ispitanika su tražili da popune upitnike dok su boravili u svojim kancelarijama. Rezultati su pokazali da oni sa čistijim stolovima, imaju tendenciju da daju više u dobrotvorne svrhe, da biraju zdravije grickalice, i da će sveukupno napraviti bolji izbor u odnosu na svoje kolege koje rade na neurednim stolovima.

    „Boravak u čistoj i uređenoj kancelariji ohrabruje ljude da rade ono što se od njih i očekuje,“ navela je Kathleen Vohs, vodeći istraživač ove studije.

    U drugom eksperimentu zaposleni su morali da osmisle što više načina kako da iskoriste ping-pong lopticu. Oni čiji su stolovi neuredni imali su više ideja što je naučnike navelo na zaključak da nesređeno radno okruženje podstiče kreativnost, koja posebno ima veliki značaj za poslovanje, kulturu i umetnost.

    Zaključak istraživanja je da su oba okruženja delotvorna, samo proizvode različite psihološke posledice. S obzirom da je industrija koja se odnosi na uređenost životne sredine u ekspanziji, zagovornici ’čistih stolova’ smatraju da će se ljudima život značajno poboljšati ako postanu uredni. Nasuprot tome, mnogi kreativni pojedinci, kao što su dobitnici Nobelove nagrade, i drugih prestižnih nagrada, vole, i zapravo neguju neurednu sredinu, jer im ona pomaže u radu i inspiriše ih da stvaraju. 

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE