
Uvoz mesa rapidno raste
Srbija u prvih šest meseci uvezla gotovo dvostruko više zamrznutog mesa nego prošle godine, pošto je jeftinije od domaćeg za 15 do 20 odsto. Domaći proizvođači gube trku sa farmerima sa zapada.
Uvoznici su u prvih šest meseci na evropskom tržištu kupili 4.600 tona zamrznutog svinjskog mesa, a uvoz tog mesa, koje se najčešće koristi za proizvodnju kulena, kobasice i pečenice, povećava se iz godine u godinu.
Povećava se i broj onih koji odustaju od tova stoke, jer kažu da se ne isplati. Povećava se spisak klanica koje proizvode prerađevine samo od mesa iz uvoza. Lakše im je da uz pomoć trgovaca dođu do jeftinijeg zamrznutog mesa.
Kilogram svinjskog buta iz uvoza sa svim dažbinama košta od 350 do 400 dinara, a iz domaće proizvodnje skuplji je 50 dinara.
Domaća proizvodnja će da se gasi. Neće je biti, mi nemamo hiperprodukciju. Oni u Evropi su napravili hiperprodukciju i mi ne možemo da konkurišemo sa cenom, objašnjava Milenko Đurđević iz klanice Đurđević Pećinci.
Stručnjaci upozoravaju da je poslednji trenutak da se značajnije pomogne proizvodnja mesa, jer domaći proizvođači brzo gube trku sa zapadnoevropskim farmerima.
Potrebna je veća podrška stočarskoj proizvodnji iz agrarnog budžeta i pojačana aktivnost svih vrsta inspekcija, kada je u pitanju uvoz mesa, upozorava Vesna Paraušić iz Instituta za ekonomiku poljoprivrede.
Zakon o subvencijama u poljoprivredi obavezuje nadležne da redovno materijalno pomažu i one koji tove stoku, ili proizvode mleko, da bi ostvarili kakvu-takvu zaradu.
Kako kažu, kasne premije za mleko, regresi za utovljenu i rasnu stoku. Bez tih para, malo njih će sa svojim stadom dočekati jesen i jeftiniju stočnu hranu.