Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Ima li Srbija radnike za fabriku čipova?

    Stručna javnost već duže vreme upozorava da Srbiji nedostaju kadrovi u sektoru informacionih tehnologija (IT) i taj nedostatak mogao bi da se aktuelizira upravo narednih dana, ukoliko kompanija iz Ujedinjenih Arapskih Emirata odluči da gradi fabriku čipova u okolini Beograda.

    Prema pisanjima Večernjih novosti, druga firma u svetu u oblasti IT proizvodnje, Mubadala, narednih dana odlučuje o investiciji kod beogradskog aerodroma, vrednoj oko četiri milijarde dolara.

    Međutim, kako pišu domaći mediji, moguća prepreka je deficit kadrova u Srbiji koja, primera radi, uopšte ne školuje livce silicijuma, kadar koji je od ključne važnosti.

    Potrebni su, takođe, i drugi IT stručnjaci koje Srbija ima, ali ne u potrebnom broju. Naime, za ovaj poduhvat potrebno je između 1.000 i 2.000 stručnjaka.

    Još ranije, stručnjaci su upozorili da ne raspolažemo dovoljnim brojem IT kadrova, aludirajući, pre svega, na obrazovni sistem, koji je previše zasnovan na teoriji. S druge strane, postojeći kadar u tom sektoru je dobar, ali, dodali su, slab kvantitet bi uslovio "prelivanjem" istih iz postojećih u novootvorene IT kompanije.

    To je naročito apostrofirano tokom posete premijera Srbije "Silikonskoj dolini" u Kaliforniji, tokom koje je obišao vodeće svetske kompanije, kao što su Google, Apple, Microsoft i druge.

    Pročitajte i>>>Srbiji potreban plan za IT investicije

    Plan je, kako saznaje Blic, da se odmah nakon definisanja statusa ove investicije raspiše javni poziv koji bi važio za zemlje regiona Zapadnog Balkana, ali i za naše ljude koji su IT stručnjaci, a danas rade širom sveta.

    Profesor dr Branko Kovačević, dekan Elektrotehničkog fakulteta u Beogradu, rekao je za Novosti da bi se nedostatak srpskih IT stručnjaka mogao nadoknaditi intenzivnim radom u naredne dve ili tri godine, koliko je potrebno i da se izgradi farbika.

    Paralelno s tim, nije na odmet podsetiti da ova oblast u ekspanziji beleži deficit radne snage i u razvijenim zemljama Evropske unije. U vreme kada se Evropa "guši" u krizi, kada evrozona održava rekord nezaposlenosti, Evropska komisija procenila je da će do 2015. godine biti čak 900.000 nepopunjenih radnih mesta upravo u sektoru IT.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE