Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    BIRN: Vlada `pala` na ekonomiji

    Iako je najveći broj zakonskih inicijativa u proteklih godinu dana pokrenut u oblasti ekonomije, ostvaren je vrlo skroman napredak, navodi se u izveštaju BIRN Srbija, na osnovu monitoringa rada srpske vlade.

    Sumirajući ključne rezultate, trendove u reformama, donete mere, kao i u kolikoj meri one odgovaraju ciljevima postavljenim tokom kampanje, BIRN navodi da vlada nije uspela da nađe adekvatno rešenje za krizu.

    Takođe, broj nezaposlenih je i dalje visok, mere za poboljšanje poslovnog ambijenta nisu dale očekivane rezultate i potrebna je hitna konsolidacija javnih finansija kao bi se smanjio budžetski deficit i javni dug.

    U oblasti ekonomije, monitoring je rađen u poljoprivredi, privredi, javnim finansijima i poreskoj politici.
    Kada je reč o poljoprivredi, vlada je u potpunosti ispunila samo jedno obećanje, dvostruko je povećan agrarni budžet.

    Negativnu ocenu dobilo je unapređenje korišćenja EU fondova, zbog nepostojanja potrebnih kapaciteta za povlačenje tih sredstava, dok su kao delimično ispunjena, ocenjena obećanja o subvencijama, podsticajima i investicijama u poljoprivredu.

    Od devet obećanja u oblasti privrede, samo jedno je ispunjeno, u decembru je usvojen Zakon o rokovima izmirenja novčanih obaveza u komercijalnim transakcijama.

    Delimično je ispunjeno tri, dok nije ispunjeno pet obećanja, među kojima su i efikasnije administrativne procedure i izdavanje građevinskih dozvola, kao i uspostavljanje kancelarije za brze odgovore.

    Javne finansije, odnosno budžet, u znaku su delimično ispunjenih i neispunjenih obećanja.

    Polovičan uspeh postignut je u smanjenju agencija i nepotrebnih institucija, kao i stranih investicija i saradnje sa međunarodnim finansijskim institucijama.

    Napretka nije bilo u smanjenju birokratije i troškova države, i restruktuiranja javnih preduzeća, a u poreskoj politici jedino je ispunjeno obećanje o povećanju poreza na dobit.

    Delimično je ispunjeno obećanje o reformi poreske administracije i efikasnijoj naplati poreza, kao ukidanja parafisklanih nameta, kao i promena u obračunu i naplati PDV, dok obećanje o reformi penzionog sistema nije ispunjeno.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE