Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Šef drugog svetskog trgovačkog lanca priznao: Kraj ere jeftine hrane

    Šef kompanije Tesco, drugog svetskog trgovačkog lanca i najvećeg britanskog lanca supermarketa, dao je iskren intervju listu Guardian u kojem je priznao kako dolazi kraj ere jeftine hrane – svakako za Britance.

    "Zbog sve većeg rasta potražnje u svetu, cene će se promeniti. Biće više potražnje i više pritiska. Dugoročno, mislim da će se cene hrane i udio prihoda koji ljudi troše na hranu povećati, ali mi ćemo nastojati da odradimo svoj deo. Ako se više hrane ne proizvede, cene će morati porasti. To je osnovni zakon ponude i potražnje", kazao je šef Tesco-a Philip Clark za Guardian.

    Lancu supermarketa Tesco je opao ugled nakon skandala s konjetinom, kada je u čak četiri njihova proizvoda pronađeno konjsko meso koje nije bilo navedeno na deklaraciji. Zato će se Tesco, po najavi Clarka, okrenuti većoj saradnji s britanskim farmerima, a domaća proizvodnja će neizbežno povećati cene hrane – makar šef Tescoa to nerado izgovara.

    Naime, Britanci trenutno troše oko 10% prihoda (u ostatku Evrope to iznosi oko 12%) pa je razumljivo da šefovi svih trgovačkih lanaca izbegavaju izreći činjenicu da će namirnice biti skuplje. Samo je šef lanca Waitrose Mark Rose priznao da je neizbežan rast cena hrane od 5% u ovoj godini, zbog loše poljoprivredne godine u Velikoj Britaniji.

    Inače, Guardian navodi i kako je izveštaj UN-a upozorio na mogući rast cena namirnica od čak 40 odsto u idućih deset godina, zbog sve većeg rasta srednje klase u Kini i Indiji, tako da povećanje cena hrane u narednim godinama ne gine.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE