Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Kolektivni ugovori idu u istoriju?

    Novi Zakon o radu mogao bi isključiti obavezu potpisivanja kolektivnog ugovora, što bi nanelo veliku štetu zaposlenima, navode sindikati.

    Predstavnici sindikata su naglasili da će aktivno raditi na tome da se održe kolektivni ugovori, jer ta obaveza posotji svuda u svetu.

    Predsednik UGS "Nezavisnost" Branislav Čanak rekao je da je jedan od najvažnijih proizvoda sindikata kolektivni ugovor i da bez kolektivnog pregovaranja i ugovora kao rezultata, sindikat postaje beskoristan.

    "Uvođenjem zapošljavanja na određeno vreme, na 15 ili 20 minuta, pa sledeće godine na 25 minuta, podela radnog mesta, isključuju svaku potrebu za kolektivnim pregovaranjem, jer se ne za ko je izvršilac posla, niti se zna za koga i u čije ime se pregovara", dodaje Čanak.

    Predsednik Unije poslodavaca Srbije Nebojša Atanacković naveo je da država mora biti odgovornija kod zaštite kolektivnih ugovora.

    On je naveo da nije jednostavno napraviti jedan kolektivni ugovor koji bi bio dobar za sve poslodavce u svim granama privrede, jer postoje velike razlike između severa i juga Srbije, a naročito o materijalnim pitanjima.

    Na predlog sindikata da se uvede obaveza potpisivanja kolektivnog ugovora, Atanacković je rekao da ugovor to ne može biti, jer se ugovori potpisuju kao želja obe strane da se on poštuje i ispunjava. 

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE