Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Evropska komisija na jesen o restrukturiranju Hypo banke

    Ministarka finansija Austrije, Marija Fekter, izjavila je da je odobreno produženje roka za prodaju mreže Hypo Alpe Adria banke na jugoistoku Evrope do sredine 2015, te da očekuje da će Evropska komisija (EK) na jesen oceniti plan restrukturiranja ove banke.

    "Signalizirano nam je da će Hypo biti među odlukama EK u jesen", kazala je ona bečkom ekonomskom dnevniku Wirtschaftsblatt. Upitana koji je vremenski rok određen za prodaju mreže na jugoistoku Evrope, Fekter je objasnila da je postignuto produženje roka do 2015. godine.

    "Nova poslovanja u jugoistočnoj Evropi ne treba da budu u potpunosti obustavljena, kako bi se održala vrednost i sposobnost prodaje sestrinskih firmi. Time smo dobili i fleksibilnost kod kredita u stranim valutama. Obustava kredita u evrima bi nanela štetu vrednosti", precizirala je ona.

    Austrijska vlada je nacionalizovala Hypo banku 2009. godine, nakon njene prekomerne ekspanzije u jugoistočnoj Evropi, ubrizgavši u tu banku više od dve milijarde evra. Navedenu državnu pomoć mora da odobri EK, koja je Austriju već kritikovala zbog spore primene restrukturiranja.

    "Kod banaka u državnom vlasništvu trudimo se da što manji teret podnesu poreski obveznici. Plan za restruktuiranje Hypo banke je u Briselu i većim delom je ispregovaran sa EK", naglasila je Fekter. Ona je navela da poslovi Hypo banke u Austriji treba da budu prodati tokom ove godine, i da se u tome daleko otišlo. Takođe je kazala da su u Italiji novi poslovi morali da budu obustavljeno sa 1. julom, ali da se i dalje servisiraju stari klijenti.
    Mada je napomenula da se u planu prosleđenom Briselu nalazi više scenarija za Hypo, uz projektovane troškove za svaki od njih, nije želela da iznese bilo kakve detalje o tome do odluke EK. Fekter je istovremeno ukazala da bi eventualni krah Hypo banke predstavljao opasnost po banke u celoj Evropi, te da bi izazvao destabilizaciju i na tržištu na Balkanu. Inače, u Hypo banci su u protekla dva meseca ostavku podnela dva ključna funkcionera – šef Nadzornog odnora, Johanes Dic, i izvršni direktor, Gotvald Kranebiter. Što se novog šefa tiče, Fekter je kazala da je banci potreban iskusan menadžer, koji mora imati iskustvo i u istočnoj Evropi, i koji će znati da se ophodi sa javnim vlasnikom i medijskom "propratnom muzikom". Ona je izrazila očekivanje da će Upravni odbor Hypo banke narednih nedelja, preko međunarodnog konkursa, naći novog menadžera, koji će primeniti plan restrukature.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE