Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Pet miliona evra za oporavak Agroživa

    Fond za razvoj Republike Srbije odobrio je Agroživu iz Žitišta kreditni aranžman u iznosu od pet miliona evra, čime su stvoreni uslovi za nesmetano funkcionisanje te kompanije do kraja 2013. i za pronalazak strateškog partnera.

    Ove nedelje, na sednici Vlade Srbije, biće donet zaključak kojim država garantuje realizaciju kreditnog aranžmana i ta sredstva će, ukazao je direktor Agroživa Predrag Amidžić, biti od izuzetnog značaja za oporavak preduzeća.

    Realizacija kredita očekuje se početkom naredne nedelje.

    Do teške situacije u toj kompaniji došlo je, kako je kazao Amidžić, usled prekida u obezbeđivanju obrtnog kapitala, oktobra prošle godine, a Agroživ, suštinski ima samo taj problem jer problema s tržištem, robom, plasmanom i naplatom nema.

    "Mi smo obrtni kapital tokom 2011. i 2012. godine obezbeđivali kroz pozajmicu od javnog preduzeća Srbijagas, taj model je zaustavljen i nismo mogli da radimo sa poslovnim bankama, a ostalo je jedino da se za obrtni kapital obratimo državi za pomoć kako bi kompanija nastavila nesmetano da živi i radi do pronalaska strateškog partnera," objasnio je Amidžić.

    Zahvaljujući tom kreditu, ukazao je, biće omogućeno kontinuirano snabdevanje hrane za živinu, neće niti ugrožavanja postojećeg tržišta, a prilivom sredstava kompaniji je sada otvoren put ne samo ka oporavku, već i ka vrlo izvesnom partnerstvu do kraja ove godine.

    O sklapanju strateškog partnerstva uz modernizaciju proizvodnje već se pregovaralo s italijanskom grupacijom Veroneze.

    "U Ministarstvu privrede i finansija imali smo nedavno sastanak kome su prisustvovali i predstavnici Veroneze grupacije i tada je dogovoreno da ćemo u narednih desetak dana potpisati pismo o namerama i to praktično znači odluku Italijana o tome da 'ulaze' u Agroživ, a taj ulazak treba da se desi do kraja godine", objasnio je Amidžić.

    Italijanski partner namerava da se sveže meso proizvodi u novo klanici a izvozi za Rusiju, Belorusiju i Ukrajinu.

    Radnicima zaposlenim u Agroživu, koji su početkom juna protestovali zbog neisplaćenih zarada, navodi Amidžić, ispoštovana je dogovorena dinamika isplate zaostalih zarada.

    U Agroživu je zaposleno više od 1.300 ljudi, što je gotovo polovina ukupno zaposlenih u nerazvijenoj opštini Žitište.

    Agroživ je od 2010. godine u vlasništvu Srbijagasa, a pre toga poslovao je sa tridesetak povezanih i zavisnih društava. Svi potrebni kapaciteti za odvijanje procesa proizvodnje bili su u vlasništvu tih povezanih i zavisnih društava. Pokretanje stečajnog postupka nad kompanijom Agroživ uticalo je na sudbinu pomenutih društava tako da je u protekle dve godine počelo sprovođenje stečajnih postupaka.
     

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE