Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Rusi aktivirali garancije za KAP

    Crnogorska vlada suočena je s novim teškoćama u održavanju javnih finansija, pošto je ruska državna VT banka aktivirala garancije koje je vlada ranije dala za kredit Kombinatu aluminijuma u Podgorici (KAP).

    Vest o aktiviranju garancija objavio je podgorički list Dan, koji tvrdi da će zbog toga kasniti plate u državnoj upravi.

    Vlada je ugovorom iz 2009. godine prihvatila garancije za tri kredita KAP-u, po jedan od nemačke, mađarske i ruske banke.

    Nemački kredit je vraćen 2012. godine, posle aktiviranja garancija, a s mađarskom bankom pregovara se o odgađanju roka otplate.

    Vlada Crne Gore dala je garancije ruskoj Centralno-evropskoj aluminijskoj kompaniji (CEAC) za kredit od 60 miliona evra, za potrebe KAP-a, čiji su suvlasnici Rusi.

    U junu je pokrenut postupak za uvođenje stečaja u KAP-u, o čemu će se odlučiti na prvom ročištu, zakazanom za 16. jul.

    Opozicija je ranije tražila da Vlada Crne Gore bez uslova raskine kupoprodajni ugovor o KAP-u s ruskim CEAC-om, dok je Vlada za to da se to učini uz određenu naknadu Rusima.

    Prema čvrstom uverenju u crnogorskoj javnosti, ruski suvlasnik KAP-a veoma nedomaćinski se ponašao u toj fabrici, od njene privatizacije 2005. godine.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE