Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Banke otežu sa smanjenjem kamata

    I pored preporuke Narodne banke Srbije, većina banaka još nije smanjila kamate na stare kredite računajući da će, otezanjem tog pitanja, pritisak popustiti a da će ih manji broj klijenata tužiti.

    Iako je Upravni odbor Udruženja banaka Srbije prihvatio i preporuku Narodne banke Srbije da se građanima vrati deo rate za sve kredite, koji je naplaćen bez realnog razloga, većina banaka i dalje "ćuti".

    Guverner Jorgovanka Tabaković je prozvala neke grčke banke, koje su i najviše povećale kamatne stope na kredite pre četiri-pet godina, da bi trebalo da ih koriguju, ali povratne informacije još nema.

    Prema preporuci NBS, bankari bi trebalo da do 1. avgusta sračunaju koliko su dodatno uzeli novca klijentima podižući kamate na kredite uz obrazloženje da je to u skladu sa "poslovnom politikom", i to od trenutka menjanja ugovora do početka primene Zakona o zaštiti korisnika finansijskih usluga, krajem 2011. godine.

    Reakcija na preporuku o vraćanju dela prihoda stečenog jednostranim podizanjem marži i ukupne kamate, je očekivano izostala, jer direktno tangira njihov prihod, kaže profesor na Beogradskoj bankarskoj akademiji Branko Živanović.

    Banke će ovo pitanje, kako kaže Živanović, otezati računajući da će pritisak NBS popustiti a da će ih, ipak, manji broj klijenata tužiti i da će time manji iznos morati da plate. 

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE