Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Mihajlović: Tri velika ugovora u ovoj godini

    Ministarstvo energetike očekuje u ovoj godini sklapanje ugovora za tri velika projekta-izgradnju 317 malih hidroelektrana, Termoelektrane-toplane (TE-TO) Novi Sad i hidroelektrane Bistrica, najavila je ministarka energetike Zorana Mihajlović.

    Ugovori  između investitora, lokalnih samouprava i ministarstva za 317 hidroelektrana u 17 opština u Srbiji će biti potpisani za desetak dana, rekla je Mihajlović . Ona je podsetila da je to investicija vredna oko milijardu evra, koja će zaposliti oko 700 do 800 ljudi.

    Potpisivanje ugovora za TE- TO Novi Sad se očekuje u trećem kvartalu ove godine, čim budu završeni razgovori između grada Novog Sada i investitora, koji su u toku, kazala je Mihajlović. Tender za TE-TO Novi Sad je završen prošle godine i postojali su zahtevi da se uslovi tendera prošire, podsetila je ministarka.

    Grad Novi Sad i Elektroprivredom Srbije (EPS) vode razgovore sa konzorcijumom kompanija koje su pobedile na tenderu i koje treba da modernizuju i prošire TE-TO  Novi Sad, a među kojima je Naftna industrija Srbije (NIS) i jedna slovačka i grčka kompanija. Ta investicija je procenjena na oko 250 miliona evra.

    Kada je reč o reverzibilnoj hidroelektrani Bistrica, to je investicija vredna 600 do milijardu evra, istakla je Mihajlović. U narednih mesec i po očekujemo finalne dogovore ko će i kako graditi tu hidroelektranu i kakva će oprema biti ugrađena, a biće najsavremenija, kazala je Mihajlović. Ona je podsetila da je Vlada Srbije potpisala sporazum sa Kanadom za izgradnju te hidroelektrane, ali i dodala da ima još zainteresovanih kompanija da učestvuju u izgradnji, konsaltingu i opremanju Bistrice. HE Bistrica će biti u vlasništvu EPS-a, jer je to jedan od najvažnijih objekata za energetsku stabilnost Srbije, posebno u zimskim mesecima, poručila je Mihajlović.

     

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE