Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Agrokor nikad bliži Mercatoru

    Koncern Ivice Todorića nikad nije bio bliži konačnom preuzimanju većinskog paketa u Mercatoru. Kupoprodajni ugovor između prodajnog konzorcijuma, koji drži 53 odsto Mercatora, i Agrokora gotovo u potpunosti je usaglašen.

    Kako saznaje Poslovni dnevnik, rešeno je 95 odsto pitanja u ugovoru, ali imajući u vidu osadašnje vrlo loše iskustvo oko prodaje Mercatora, nije isključeno da slovenačka strana opet krene u blokadu procesa.

    Da se iz Ljubljane ovaj put ipak šalju pozitivni signali za Todorića, govori i podatak da je za ponedeljak zakazano potpisivanje posebnog ugovora o saradnji između Agrokora i Mercatorove Uprave.

    S obzirom na to da će od potpisivanja kupoprodajnog ugovora do potpunog zaključenja posla proći i do pola godine, takav dokument ne čudi. Naime, paralelno će se odvijati refinansiranje Mercatorovog duga, a upravo je to jedna od tačaka na kojima će se bazirati saradnja Agrokora i menadžmenta Mercatora.

    Druge dve su, kako nezvanično saznaje Poslovni, saradnja oko izdavanja dozvola od antimonopolnih agencija na tržištima na kojima posluju Mercator i Agrokorov Konzum, kao i razmena podataka o poslovanju.

    A da je Ivici Todoriću i dalje itekako stalo da preuzme Mercator govori i podatak da je ovih dana ponudu "podebljao" za još 10 evra po deonici, ili ukupno za još 40 miliona evra. 

    Ukoliko se prihvati ponuda Agrokora, prvih deset deoničara koji drže skoro 70 odsto Mercatora inkasiraće više od 312 miliona evra, a najviše ide kompanijama iz grupacije Laško (Pivovarna Laško, Union i Radenska), ukupno 105,46 miliona evra.

    Za petak je najavljena sednica Nadzornog odbora Pivovarne Laško na kojoj bi trebala biti doneta odluka o prodaji Agrokoru. 

    Iako sve članice prodajnog konzorcijuma (koji drži 53 posto Mercatora) moraju staviti svoj potpis na kupoprodajni ugovor, odluka Laškog je važna jer će se po njoj ravnati i svi ostali. Jednako važan je i pristanak  Nove ljubljanska banka (NLB) koja, osim Mercatora, poseduje i 23 odsto deonica Laškog. 

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE