Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Hrvati vole Jaffu i Eurokrem, Srbi Domaćicu i Evu

    Ulaskom Hrvatske u Evropsku uniju 1.jula poboljšaće se uslovi za investicije srpskih kompanija u Hrvatskoj, što se ne bi moglo reći i za hrvatsku stranu, gde će, prema procenama analitičara, najveći udar pretrpeti domaća prehrambena industrija.

    Trgovinski odnosi između Hrvatske i Srbije nakon 1.jula odvijaće se u skladu sa Sporazumom o stabilizaciji i pridruživanju (SSP) umesto u okviru CEFTA pa će Srbi bez carina, osim za goveđe meso, vino i šećer, izvoziti svoje poljoprivredne proizvode na tržište Hrvatske, a svoje carine za neke proizvode zadržati sve do 2014, piše Večernji list.

    S toga nije čudno što su briselski pregovori vezani uz CEFTA i trgovinu Hrvatske i Srbije ovih dana u pat-poziciji u kojoj se u korist jedne strane pokušavaju zadržati benefiti na izvoz cigareta, a s druge za vino i šećer.

    Cigarete, mesni i mlečni proizvodi, kao i proizvodi domaće konditorske industrije izvezeni u Srbiju biće skuplji jer će carina na određene proizvode skočiti s prosečnih 4,5% na 13,2%. Srbija će, s druge strane, prema SSP u Hrvatsku izvoziti cigarete bez carina, dok će se duvanski proizvodi iz EU u Srbiju uvoziti uz 56,7% carine.

    To znači da će pasti hrvatski izvoz cigareta u Srbiju, ocenjeno je na nedavnom skupu Privredne komore Srbije. Ipak, Srbija je gubitnik kad je reč o šećeru, pošto će količina koja se iz Srbije plasira na tržište Hrvatske uskoro biti uključena u ukupnu kvotu za izvoz srpskog šećera u EU, koja iznosi 180.000 tona.

    Ali, kako u Srbiji posluje više od 200 hrvatskih firmi, a u Hrvatskoj samo 20 iz Srbije, realno je očekivati da će srpske firme imati puno više prostora za snažniji nastup u Hrvatskoj, naročito poljoprivredno-prehrambene kompanije koje su prošle godine s Hrvatskom ostvarile deficit u robnoj razmjeni od 150 milijuna, a s EU suficit od 500 miliona eura.

    Podeljeno tržište bivše države posljednjih se godina ponovo međusobno “osvaja”, što je lako primeti i u gotovo celoj Hrvatskoj. Proizvodi poput Jaffa keksa, Plazme, Smokija, Donkafe, grickalica Pardon, sokova Nektar, Eurokrema, Odžačara grla, Chipsyja, MunchMallowa…zauzimaju sve više trgovačkih kvadrata.

    Direktor predstavništva Privredne komore Srbije u Zagrebu Drenislav Žekić ističe njihovu konkurentnost u Hrvatskoj i 30% nižu cenu od sličnih brendova, koja će uskoro biti još niža, uvoz intenzivniji, a profitiraće građani.

    Već i užički kajmak, voćne rakije Vina Župa ili Bakina tajna s asortimanom džemova, ajvara… u Hrvatskoj imaju verne potrošače, dok su u Srbiji i te kako popularni hrvatski brendovi poput Cedevite, Jane, šunke PIK, Bajadere, Ronhilla ili Podravkinog goveđeg gulaša, sardina Eva, Vegete, koja je na srpskom tržištu i 30% jeftinija.

    Glavni zahtev srpskih fudbalera u martu u Zagrebu bio je da ih čekaju dovoljne količine Krašovog keksa Domaćica, uz osmeh je prokomentarisao Žekić.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE