Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Evropski giganti posluju preko ofšor firmi

    Pedeset najvećih evropskih kompanija, poput Peugeota, Volkswagena, Siemensa i mnogih banaka, ima rašireno poslovanje u poreskim rajevima, a svaka od njih u proseku ima 117 ofšor filijala.

    To pokazuje izveštaj francuske nevladine organizacije CCFD Terre Solidaire i organizacije za socijalne analize CERAS, objavljen nakon što je vlada Francuske obećala da će pokrenuti akciju protiv poreskih rajeva u svetlu skandala sa utajom poreza.

    CCFD je pročešljao račune i izveštaje o poslovanju kompanija koje su se našle na listi, a među kojima su banke HSBC, BNP Paribas i Deutsche Bank, proizvođači automobila Peugeot i Volkswagen, kao i firme Siemens i Vodafone.

    Podaci su pokazali da svih 50 najvećih evropskih kompanija po ostvarenim prihodima posluje u poreskim rajevima, a njihove tamošnje filijale čine 29 odsto ukupnih filijala u inostranstvu.

    Samo na Kajmanskim ostrvima, date kompanije imaju više poslovnica nego u Brazilu i dva puta više nego u Indiji. U Luksemburgu je broj filijala gotovo jednak broju u Kini, navodi se u izveštaju pod nazivom "U raju izgubljenih poreza".

    Iako ovo nisu dokazi za utaju poreza, ogromna koncentracija ofšor filijala ide "ruku pod ruku" sa netransparentnošću računovodstva, zbog koje je teško locirati poreklo 208 milijardi evra profita tih firmi iz 2012, navode CCFD i CERAS.

    Organizacije su pozvale Grupu osam najrazvijenijih zemalja sveta (G8), koja će se sastati u Severnoj Irskoj sledeće nedelje, kao i bogate i zemlje u razvoju (G20), da preduzmu mere u cilju borbe sa postojećim trendom.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE