Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Kako bi izgledao svet bez legalne duvanske industrije?

    Povodom Svetskog dana bez duvanskog dima 2013, kompanija British American Tobacco je izdala niz slika, ilustrujući kako bi prema mišljenju BAT-a svet izgledao ukoliko bi legalna duvanska industrija bila primorana da prestane da postoji.

    “Realnost je da će ljudi nastaviti da puše. Ali, umesto da kupuju legalno proizvedene i oporezovane cigarete, proizvedene od strane legalnih duvanskih kompanija i prodavane od strane renomiranih prodavaca, potrošači će biti prinuđeni da se okrenu izvorima sa crnog tržišta kako bi zadovoljili svoje potrebe,“ istakao je Kingsley Wheaton, globalni direktor korporativnih i regulatornih poslova British American Tobacco.

    “Duvanska industrija je strogo regulisana industrija, koja prodaje legalne proizvode legitimnog zakonitog poslovanja. Mi naš posao obavljamo na profesionalan i odgovoran način, poštujući zakone u svim zemljama u kojima poslujemo, veoma često primenjujući pravila koja su čak i iznad naših zakonskih obaveza,“ objasnio je Wheaton i dodao da se ovo se ne može reći za sofisticiranu mrežu kriminalaca koji spremno čekaju da zauzmu mesto legalne duvanske industrije ukoliko bi ona prestala da postoji.

    Nelegalno tržište duvana globalno iznosi 600 milijardi cigareta prodatih u 2012. godini, što je ugrubo mereno jednako trećoj po veličini multinacionalnoj duvanskoj kompaniji. Treba naglasiti da ovo nije zločin bez žrtava. Ilegalno tržište duvanskim proizvodima je kontrolisano od strane dobro organizovanih kriminalnih grupa i mnoge od njih su povezane, između ostalog, i sa terorizmom.

    British American Tobacco ima dugoročnu posvećenost održivosti, nastoji da na tržište plasira proizvode koji imaju što manji rizik po zdravlje, neprestano se bori protiv ilegalne trgovine, uredno plaća sve poreze državama u kojima posluje, obezbeđuje radna mesta i neprestano radi na poboljšanju egzistencije stotina hiljada ljudi, kako zaposlenih tako i dobavljača. Međutim, eventualni svet bez legalne duvanske industrije, kako upozorava BAT, znači i kraj:

    • Značajnim ulaganjima u istraživanje i razvoj duvanskih proizvoda sa smanjenim rizikom po zdravlje
    • Odgovornom marketingu proizvoda
    • Industriji koja podržava borbu protiv švercovanja duvanskih proizvoda i povezanih kriminalnih aktivnosti
    • Bezbednosti i kvalitetu proizvoda
    • 200 milijardi dolara godišnje naplaćenih poreza
    • Fer tretmanu i cenama za uzgajivače
    • Milionima radnika koji će ostati bez svojih poslova i čija će egzistencija biti ugrožena

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE