Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Najveći problem regiona putna infrastruktura

    Samit infrastrukture i građevinarstva za zapadni Balkan, na kome učestvuje ministar regionalnog razvoja i lokalne samouprave Srbije Verica Kalanović, otvoren je danas u Beču.

    Generalni sekretar u Ministarstvu inostranih poslova Austrije Johannes Kyrle je, otvarajući taj dvodnevni skup u  organizaciji Međunarodne istraživačke mreže (International Research Networks – IRN), istakao da je integracija zapadnog Balkana veoma bitna za Austriju, ali i Evropsku uniju.

    On je, s tim u vezi je izrazio uverenje da Srbija ima dobre šanse da dobije datum za otpočinjanje pristupnih pregovora u junu, kao i nadu da će Bosna i Hercegovina nastaviti sa reformama i podneti zahtev za članstvo u EU. Austrija toj integraciji pridaje veliki značaj, jer se radi o regionu u neposrednom susedstvu sa kojim postoje tesne veze, kako istorijske, tako i na osnovu velikog broja građana iz zemalja regiona koji žive u toj zemlji.

    Austrijske firme, naveo je Kyrle, koji je pred početak samita imao bilateralni susret sa ministarkom Kalanović, bile su prve koje su ušle na tržište regiona, i sa oko 12 milijardi evra najveći je Austrija investitor u regionu. On je ukazao da region ona dobru obrazovanu radnu snagu, ali da je teško ulagati bez dobre saobraćajne infrastrukture.

    Zbog toga, podvukao je Kyrle, prioritet moraju biti investicije u saobraćajnu i energetsku infrastrukturu. On je istakao da su gotovo sve zemlje regiona suočene sa velikim izazovima u oblasti saobraćajne infrastrukture, te je potrebno obnoviti ratom razorenu infrastrukturu.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE